Logo wijksecourant.nl


Ter Afwisseling, door Haike Blaauw

  Column

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Het is weer de tijd van de bekendmaking van de selecties bij sportclubs. In heel Wijk bij Duurstede gonst het al weken van de geruchten over wie er wel en wie er niet naar de selectieteams gaan. De gangpaden van de supermarken zijn het toneel van samenscholingen van smiespelende ouders die al hun hoop hebben gevestigd op de alwetende leden van de gevreesde selectiecommissie.
De kinderen spelen in de tussentijd lekker verder met hun vriendjes en maken zich vooralsnog nergens druk over. "Hoe moet ik dat aan mijn vrinden van de Rotary uitleggen wanneer mijn zoon niet in het eerste team komt?", vraagt een verontruste vader zich af. "Hij doet zo enorm zijn best en heeft het talent van mij dus daar kan het niet aan liggen", voegt een ander aan de conversatie toe.
Men komt tot de conclusie dat het er niet om gaat wat je kunt maar om wie je kent. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen van bestuursleden een beduidend grotere kans maken op selectie voor een eerstelijns team. Ook kinderen van ouders die erg zichtbaar en actief zijn binnen de club hebben over het algemeen streepje voor ten opzichte van kinderen van ouders die hun kinderen iedere zaterdag op de parkeerplaats uit de auto duwen om vervolgens iets belangrijkers te gaan doen. Maakt het dan zoveel uit of je kind bij de selectie zit of niet? Nou, voor de kwaliteit van de trainer, coaches en scheidsrechters vaak wel en daar wringt meestal de schoen.
En dan is het zover, er komt een pushbericht van de sportclub op je mobiele telefoon dat de teamindeling op de site staat. Groot gejuich bij de een en diep verdriet bij de ander. Leden van de selectiecommissie zitten met de helm op in de schuilkelder om de protesten van boze ouders in ontvangst te nemen. De ouders zijn met name boos omdat ze de olympische ambities van hun kroost in rook op zien gaan. In feite treuren ze om het mislopen van een deel van hun eigen ambities, maar volgens Johan Cruijff zie je dat pas als je het doorhebt.

3 reacties
Meer berichten