Logo wijksecourant.nl


Twee van de vijf groepen hebben het lange strand bij de molen schoongemaakt. Ze werden soms bezocht door de paarden die daar grazen. FOTO: Ben Blom
Twee van de vijf groepen hebben het lange strand bij de molen schoongemaakt. Ze werden soms bezocht door de paarden die daar grazen. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

World Cleanup Day: vele initiatieven

Door Ben Blom

Jong geleerd - oud gedaan

Zaterdag was het World Cleanup Day. Op de vele plekken in Nederland is dit jaar meer dan twee keer zo veel opgehaald .

Wijk bij Duurstede - De Wijkse Courant bezocht de twee jongste speltakken van de waterscouts Sealions. De opkomst was voor de gelegenheid een uur eerder gestart. Bij de opening bleken de scouts, ondanks hun jonge leeftijd, uitstekend het belang te verwoorden: plastic wordt door dieren opgegeten, het komt als prooi in de maag van vissen en andere dieren en uiteindelijk op ons eigen bord. Bij de scouts zit het opruimen in het bloed: je laat een terrein altijd schoner achter dan dat het aan hebt getroffen. Maar deze keer trokken ze er op uit om de oevers van het plastic te ontdoen. De gemeente had daarvoor professionele grijpstokken beschikbaar gesteld.

Juist nu

Het schoonmaken van de oevers is juist nu van belang omdat bij het hoge water in de herfst en winter het plastic met de stroom mee wordt genomen. De scouts werden met een vlet in vijf groepen afgezet op de strandjes aan beide kanten van de rivier. Tijdens de opkomst hebben ze samen 13 vuilniszakken met 63,5 kilo afval, vooral plastic, opgehaald.

Aegir Marine

Aegir Marine heeft met zo'n veertig medewerkers meegedaan. Het bedrijf ondersteunt ook de organisator Plastic Soup Foundation financieel. Vanuit het bedrijventerrein zijn groepen naar Cothen en terug gelopen om het afval langs drie wegen te verzamelen. Op de Gravenbol heeft een andere ploeg het vuil weggehaald tot de Lunenburgerwaard, aansluitend aan het gebied van de waterscouts.

Kromme Rijn

De Jonge Graaf heeft kano's beschikbaar gesteld voor ploegjes om de Kromme Rijn te zuiveren. Niet alle kano's werden geclaimd, mogelijk omdat dit het eerste jaar is, volgend jaar zal dat vast beter gaan.

IVN Wijk

De Wijkse IVN-tak verzamelde zich bij de eigen locatie op het Walplantsoen en zwierven uit binnen het centrum en enkele andere bebouwde gebieden. IVN speelt een belangrijke rol in de organisatie van de dag.

Onbekende groepen

Volgens de kaart waarop alle projecten werden weergegeven, zijn er twee groepen actief geweest waaraan we geen namen konden koppelen. De groep "de opruimers" stonden op het kruispunt Steenstraat/Botersloot op de kaart en de andere in de Horden.

Bewust zijn

Natuurlijk is er de laatste jaren veel aandacht voor duurzaamheid en plastic soep, Maar Wijk liet zien dit bewust zijn om te kunnen zetten in daadkracht. Met deelnemers in alle leeftijdsgroepen van de jongste waterscouts tot actieve senioren.

Rapportage

Doordat alle groepen ook rapporteren, ontstaat er jaarlijks een overzicht van oorsprong en aard van het afval.