Logo wijksecourant.nl


Foto:

Jongeren in Wijk bij Duurstede gaan tinderen voor het klimaat

In een paar swipes meepraten over het klimaatprobleem en duurzame energie? In Wijk bij Duurstede kan dat nu. De campagne waarin de mening van jongeren centraal staat is gestart. Via de online tool Swipocratie krijgen zij diverse klimaatdilemma's voorgelegd én kunnen ze aangeven wat ze willen veranderen aan hun eigen gedrag. Deze tool is te vinden via: https://wijkbijduurstede.swipocratie.nl.

Activerende campagne

Swipocratie is onderdeel van het project 'Watt Nou! Jongeren over energie'. Dit is een initiatief van 12 gemeenten, de provincie Utrecht en de NMU om de visie van jongeren, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, actiever te betrekken bij de lokale energiedialoog. Wijk bij Duurstede is één van de gemeenten waar deze campagne van start gaat. Verschillende activerende filmpjes op social media en een postercampagne gaan de jongeren gericht stimuleren om hun mening te geven in de online tool Swipocratie.

Geef jongeren een stem

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Via Swipocratie kunnen ze op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de vraag voorgeschoteld: "Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?" En: "Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?".

Vernieuwende manier om informatie op te halen

"Het is een vernieuwende manier om informatie op te halen bij de jongeren," geeft wethouder Hans Marchal aan. "Wij willen graag de mening van hen horen over duurzaamheid. Het gaat over onze toekomst en de jongeren zijn de toekomst!"

Uitkomsten & Live sessies

De communicatiecampagne bestaat uit video's die worden verspreid via Facebook en Instagram en posters bij o.a. scholen en bij lokale clubs. Zodra alle resultaten binnen zijn volgt dit najaar ook nog een bijeenkomst met belangstellende jongeren. Samen gaan zij aan de slag met een concreet plan om Wijk bij Duurstede te voorzien van duurzame energie. De gemeenten nemen dit 'bod van jongeren' en de uitkomst van Swipocratie vervolgens mee in het debat rond de energietransitie – de overgang van fossiele naar duurzame energie.

'Watt Nou' wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Utrecht. https://wijkbijduurstede.swipocratie.nl   https://youtu.be/WsMNhaGpegYNieuws uit Wijk bij Duurstede

Meer nieuws uit Wijk bij Duurstede >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten