Logo wijksecourant.nl


De eerste bewoners van kasteel Sterkenburg Ernst van Wulven en vrouwe van Amstel komen na ruim 700 jaar weer op bezoek. Links initiatiefnemer Kees Linnenbank. FOTO: Ben Blom
De eerste bewoners van kasteel Sterkenburg Ernst van Wulven en vrouwe van Amstel komen na ruim 700 jaar weer op bezoek. Links initiatiefnemer Kees Linnenbank. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Docudrama Langbroekerwetering

Door Ben Blom

Na de dam in de Kromme Rijn in 1122 verloor Wijk een handelsweg naar het noorden. Transport van goederen vond voornamelijk over water plaats. Bisschop Godebald bedacht een alternatief en wilde een nieuwe verbinding graven. Hij claimde grond in Langbroek. Later kreeg hij ruzie met de domkapittel over de rechten van de grond en droeg deze vier jaar later over.

Wijk bij Duurstede - De Langbroekerwetering is eeuwenlang de handelsweg geweest die in belangrijke mate bijdroeg aan de welvaart in de Kromme Rijnstreek. Het zorgde tevens voor de afwatering van het moerasgebied in Langbroek. De stroming ging van zuid naar noord, de namen Overlangbroek en (Neer)Langbroek vinden hierin hun oorsprong.

Geschiedenis

Kees Linnenbroek, o.a. bekend van de media in Zeist e.o., maakt een docudrama met daarin de vele verhalen rondom de Langbroekerwetering. Hij begint bij het graven en de twist tussen de kerkelijke machtshebbers, maar beschrijft ook het fruittransport met de Krommerijnder als trekschuit, zoals collega John Beringen eerder in de Wijkse Courant berichtte.

Sterkenburg

Kerkelijke autoriteiten hebben eeuwen over het gebied geheerst. Zij stimuleerde de bouw van versterkte torens, die later uitgebreid werden tot landhuizen en kastelen. De Wetering kent er vele. Kasteel Sterkenburg bleef eeuwen een leen van Gelre, waarmee de omliggende pachters de afdrachten aan de bisschop moesten doen. De heren van Wulven vormden een machtig geslacht. Ze hebben naast Sterkenburg in onze omgeving ook Hindersteyn gesticht.

Economie

Het docudrama besteedt aandacht aan de invloed van de omgeving op de lokale economie. Naast het eerder genoemde transport over de Wetering leverde ook het essenhout een bijdrage. Van wilgentenen werden vlechtwerken gemaakt voor erfafscheidingen, die we vandaag de dag nog kennen.

Toerisme

Steeds belangrijker wordt het toerisme in de Kromme Rijnstreek, soms gecombineerd met de agrarische bedrijfsvoering of omgeving. Het docudrama besteedt aandacht aan modern toerisme. Daarbij ook aandacht aan lokale evenementen zoals de Langbroekse hooiwedstrijd.Nieuws uit Wijk bij Duurstede

Meer nieuws uit Wijk bij Duurstede >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten