Logo wijksecourant.nl


Veroni en Vincent Feenstra voor het huis dat de sfeer van de straat ademt. FOTO: Ben Blom
Veroni en Vincent Feenstra voor het huis dat de sfeer van de straat ademt. FOTO: Ben Blom (Foto: )

Bouwen in een monumentale straat

Door Ben Blom

Monumenten anno 2019

Wonen in een monumentaal huis levert naast de authentieke sfeer soms praktische bezwaren qua comfort en indeling. We spreken deze week Veroni en Vincent Feenstra die een modern huis in een monumentale straat hebben laten bouwen.

Wijk bij Duurstede - Veroni Vonk kwam als kind al bij de Wijkse vrienden van haar ouders. Na haar huwelijk woonde ze met Vincent en hun twee jonge kinderen op een eerste verdieping van een monument in het centrum van Utrecht. Prachtig pand, maar niet de plek waar ze hun dochter en zon wilden laten opgroeien. De start van een lange zoektocht. Veel gezien, nergens een klik.

Vrienden

Het waren vrienden, die haar vader attendeerden op een huis dat aan de Volderstraat te koop stond. Niet vanwege het huis, samengetrokken uit twee huisjes in een rijtje van zeven, maar vanwege de locatie.

Voorwaarden

Vincent en Veroni waren, net als hun kinderen in een later stadium, meteen verliefd op de locatie. De tuin met oude elementen, de sfeer van de aangrenzende Mazijk. Ze kochten het pand, onder voorwaarden dat nieuwbouw door de gemeente toegestaan zou worden. Na akkoord verhuisden ze naar de bestaande bouw. In afwachting van de verkoop van hun Utrechtse huis vonden ze in Mary van der Linden een architect die hun dromen kon vormgeven.

Duurzaam

De wens om duurzaam te bouwen kostte hoofdbrekens: bouwregels blokkeerde warmtepompen en zonnepanelen. Tevens bleek de bestaande fundering onvoldoende voor een traditioneel gebouwd huis.

Hout

Via een bouwonderneming kwamen ze op het spoor van KLH-hout. Dit kruislings verlijmd hout geeft na bewerkingen zeven keer meer isolatie en is drie keer lichter dan traditioneel. Veel gebruikt in buurlanden, in Nederland minder bekend. Het huis werd bezorgd in 147 massief houten 'puzzelstukken' en in 7 werkdagen in elkaar gezet. Net voor Koningsdag, zoals afgesproken.

Rijksmonumenten in de Volderstraat

De Volderstraat heeft, aan de oneven kant, vijf rijksmonumenten, die samen met de voormalige winkels, de sfeer in de straat bepalen. De straat verbindt de Nederhoff, waar ooit de lagere adel verbleef met het kasteel, (Hoge Hoff) waar de hogere adel zat. Deze oneven kant grenst met de tuinen aan de Mazijk. De oostkant van de Mazijk vormde bij de toekenning van de stadsrechten in 1300 de grens. De resten van de toenmalige stadsmuren zijn nog zichtbaar.