Logo wijksecourant.nl

't Leven is geen pretpark...

Foto:

Column Henk Kroese


Genieten willen we allemaal graag. We zeggen het tegen onszelf en tegen elkaar: Geniet van het leven, maak er wat van, pluk de dag! Natuurlijk is dat een veel te eenvoudige voorstelling van zaken. Alsof het leven een boomgaard is waar je het geluk van de boom kunt plukken...


Een nieuwe dag is zeker niet vanzelfsprekend 'een kadootje om uit te pakken'. Al helemaal niet als je ziek bent of pijn hebt. Als je burned-out bent of zonder werk zit. Of als het je tot je verdriet aan een geliefde ontbreekt. Wat moet je dan met al die goedbedoelde adviezen als: "Pluk de dag voor je in een vaas eindigt!" of "Wacht niet op een goede dag, máák er zelf één!"? Ze kunnen je gestolen worden!

Maar ook als je gezond bent is het leven niet elke dag een feest. Er komt van alles op je af. Het bestaan vraagt om aandacht en onderhoud, zoals een tuin dat doet. Er moet worden bemest en begoten, gewied en gesnoeid, geknot, geplant en gezaaid. En niet alleen ons eigen leven vraagt om zorg, ook dat van anderen, buren, vrienden, bekenden. En de samenleving doet ook een beroep op ons. Of we mee willen werken, een handje toe willen steken in de zorg of het onderwijs, mee willen denken en besturen in tal van organen. Zo helpen we elkaars lasten te verlichten en delen we in het leed van allen...

"Pluk de dag...??"


Dan kan het zomaar gebeuren dat we een tijd lang niet zo aan genieten toekomen. Dat ons weer eens duidelijk wordt dat het leven geen speeltuin is. Er kan wel gespeeld worden, maar het is ook een tredmolen en een arena.

Als ik op een terras een drankje wil drinken, moeten anderen werken om dat mogelijk te maken. Zonder arbeid, industrie, handel en transport komen de schappen in de winkels niet vol. En wat zou er van de samenleving terecht komen zonder zorg- en dienstverlening, bestuur en handhaving? Om te kunnen blijven spelen moet er hard worden gewerkt en gestreden!

Het kan een tijdlang winter zijn in je leven. Of herfst. Je weet wel dat de zon er is, maar donkere wolken hebben zich samengepakt boven je bestaan. Je hebt al je energie nodig om overeind te blijven. Genieten komt niet meer vanzelf. Je hoopt en wacht op betere tijden en je doet wat je kunt, maar je hebt het niet in de hand. Net zomin als je het weer.


Iemand gebruikte in dit verband de termen 'zwaartekracht' en 'genade'.

Zwaartekracht staat voor alle dingen die ons in het leven naar beneden duwen: bezorgdheid, verdriet, pijn, teleurstelling en frustratie.

Genade staat voor dat wat ons weer opricht: een lach, een traan, spelende kinderen, een mooie zonsopgang, een arm om je heen...

Gelukkig zijn veel van deze laatste dingen gratis!