Logo wijksecourant.nl


Bestuurslid Katka Kolmas in haar volkstuin in Doorn. Foto Ellis Plokker
Bestuurslid Katka Kolmas in haar volkstuin in Doorn. Foto Ellis Plokker (Foto: Ellis Plokker)

's Avonds spitsuur bij de waterpomp

Door Ellis Plokker

Vlakbij Park Boswijk, aan het eind van een doodlopend straatje, liggen de volkstuinen van Vereniging Reviustuinen. Dit volkstuinencomplex in Doorn heeft 55 leden, die gebruik maken van zo'n veertig tuinen. Sommige mensen bewerken samen een tuin, of hebben een halve tuin.

Doorn – De volkstuin van Katka Kolmas is 30 meter lang en vijf meter breed. Haar tuin heeft een prachtig uitzicht op de omgeving. In de volkstuin van Kolmas groeien allerlei groenten: koolsoorten, wortels, verschillende soorten sla, courgettes en pompoenen. Kolmas heeft ook bessen en bloemen in haar tuin staan. Kolmas: "Als volkstuinier moet je wel wat tijd in je tuin stoppen, zo'n drie keer per week een paar uurtjes in het hoogseizoen. Maar als je het goed doet, dan heb je wel het hele jaar groenten uit eigen tuin." Je moet zaaien, schoffelen en onkruid wieden. Als het droog is, komen de tuinders 's avonds hun planten water geven. Op het complex staan waterpompen, daar is het dan 's avonds spitsuur.

Onkruid
Leden van de vereniging Reviustuinen kunnen hun tuin niet zomaar laten versloffen. De vereniging heeft regels: leden mogen geen gif spuiten en mogen geen tuinhuisjes neerzetten. Kolmas vertelt dat nieuwe leden soms niet goed kunnen inschatten hoeveel werk zo'n tuin eigenlijk is. Daarom is er twee keer per jaar een schouw. Twee bestuursleden bekijken dan of de tuinen er netjes genoeg bij liggen. Als een tuin niet goed wordt onderhouden en er teveel onkruid groeit, krijgt die persoon een verzoek om het onkruid te wieden, want daarmee veroorzaakt diegene overlast voor zijn buren. Bij drie van dergelijke verzoeken, wordt het lidmaatschap van de vereniging opgezegd.

Kolmas is secretaris van het bestuur. Toen ze lid werd van de vereniging, werd ze gevraagd als secretaris, omdat ze goed overweg kan met mail en internet. Er waren toen voornamelijk mannen lid van de vereniging, nu zijn er veel meer vrouwen lid. Kolmas: "Zowel het tuinieren als het bestuurswerk is leuk om te doen, want je leeft met de seizoenen mee én met het wel en wee van je buren. Er zijn leden van alle leeftijden en met allerlei achtergronden." Op dit moment is er een korte wachtlijst, de wachttijd is afhankelijk van de wensen van het nieuwe lid.

reviustuinen.jouwweb.nl