Johannes: "Wijk mag trots zijn op zijn molen" FOTO: John Beringen
Johannes: "Wijk mag trots zijn op zijn molen" FOTO: John Beringen (Foto: )

"De molen van Wijk is fantastisch"

Door John Beringen

"Je moet het toch maar uitdenken"

Dat de Wijkse molen op veel belangstelling mag rekenen, is algemeen bekend gelet op de vele bezoekers, niet zelden afkomstig van ver buiten Nederland, die regelmatig de beklimming aangaan om dit historische stuk industrieel erfgoed van binnen te bekijken en uitleg te krijgen over de exacte werking hiervan. Eén van de recente bezoekers is Johannes uit Dronten.

Wijk bij Duurstede – "Nou, ik kwam hier toevallig langs en zag dat de molen geopend was," laat hij weten. "Ik ben altijd al in hoge mate geïnteresseerd geweest in techniek, maar met molens speelt nog iets anders. Mijn overgrootvader, ene meneer Jansen, was molenaar in Rijswijk." Hij wijst nu over de rivier. "Helaas kun je de molen nu niet zien door de begroeiing. Die molen is een stuk kleiner dan die van Wijk en staat ook op privéterrein zodat die niet echt toegankelijk is zoals dat hier wel het geval is, maar een tijdje geleden heb ik een afspraak gemaakt met de bewoners aldaar en toen mocht ik de hele molen bezichtigen. Heel bijzonder. Een molen hééft ook gewoon wat, hè? Ik bedoel maar: in een tijd dat elektriciteit nog helemaal niet bestond, is er ooit iemand op het idee gekomen dat je met wind- en waterkracht een mechaniek op gang kon brengen waar je dan weer allerlei nuttige dingen mee kon doen. En dan heb je met water nog te maken met een constante stroming die nooit verandert qua richting, maar met wind ligt het allemaal wat ingewikkelder. Ten eerste moet er überhaupt wind zijn en dan krijg je ook nog eens te maken met het feit dat die uit alle hoeken kan komen zodat je de kap met wieken en al in de gunstige richting moet kunnen draaien. Ga er maar aan staan om zoiets uit te denken en te construeren. En alles moest geklaard worden door middel van spierkracht want zaagmachines, draaibanken en hijskranen bestonden nog niet. Als je het dan hebt over bloed, zweet en tranen..." Hij verklaart dat hij al veel molens heeft gezien, maar dat de Wijkse molen wel heel bijzonder is. "Het unieke hiervan is dat het in eerste instantie een poortgebouw was waar ze later dan de molen op hebben gebouwd. Een uiterst zeldzame aanpak die je nergens anders aantreft. En dan de mensen hier die de rondleiding verzorgen: echt alle vragen die je hebt, weten ze ook te beantwoorden. Ze zijn stuk voor stuk goed onderlegd in zowel de historische als de technische feiten. Je merkt dat ze gewoon van deze molen houden en dat kan ik me ook heel goed voorstellen."

Hij zegt het met een brede lach. Daarna wordt hij ernstig: "Het is goed dat dit met zoveel toewijding en enthousiasme in ere wordt gehouden. Een molen echt in actie zien, is beter dan in een boekje te moeten lezen hoe het ooit werkte. En dan speelt er nog een ander aspect mee: je beseft ook hoe mensen vroeger met beperkte middelen, relatief weinig kennis, ervaring en vaak onder barre omstandigheden dingen wisten te ontwikkelen waar we tot op heden nog profijt van hebben."

Meer berichten