Logo wijksecourant.nl

Gezond & Vitaal slaat aan in Wijk

Door Ben Blom

Cothen en Langbroek gingen voor

De coaches van Stichting Wijksport zijn op vele terreinen actief. Eerder berichtten we over hun activiteiten op het EigenWijkse Speelpark en de herintroductie van het buitenspelen. Logisch dat ze Wijkcoaches worden genoemd.

Wijk bij Duurstede - Landelijk zijn er acties om ook ouderen aan het bewegen te brengen. Het draagt bij aan de vitaliteit en levensgeluk. Sinds kort is er ook wetenschappelijk onderbouwd dat het de hersenfunctie stimuleert.

Wijkse aanpak
Tot half september zijn er inloopspreekuren op dinsdagmiddag in het Huis van de Gemeente en op donderdagochtend in het E&E. Hiervan wordt goed gebruik gemaakt. Daarnaast hebben inwoners in de doelgroep een brief van de gemeente gekregen waarin de test wordt uitgelegd en is aangegeven hoe je je kunt aanmelden. De landelijk aangeboden test is als uitgangspunt genomen. In overleg met twee gespecialiseerde lokale fysiotherapeuten is de test uitgebreid met het risico om te vallen,

Response
Er is nog een maand te gaan, maar er wordt nu al behoorlijk gereageerd: vorige week zijn we over de 250 aanmeldingen heen gegaan. In een eerdere fase zijn in Langbroek en Cothen 80 inwoners naar de test gekomen. Het was voor 12 inwoners aanleiding om (weer) te gaan sporten.

Samenwerking
Het project 'Gezond & vitaal ouder worden' wordt in Wijk gedragen door Gemeente, Binding, Weustink en Stichting Wijksport, die ook de projectleider levert.

Beleid
In de gemeenteraad is vorig jaar bij de behandeling van de begroting van Stichting Wijksport, de suggestie gedaan om meer te focussen op sport en beweging van individuele ouderen. Beleidsadviseur Jorike Olde Loohuis is enthousiast over het project en de reacties die het los maakt.

Ommetje
Ze vertelt in een adem ook over een nieuw project: "Het Ommetje". Hierbij staat het E&E als startpunt centraal en gaat een inwoner begeleid een ommetje maken dat past bij zijn/haar mogelijkheden. Uitdagend en realistisch.

Beweegtuin
Het ommetje komt bij de naastgelegen beweegtuin. Deze heeft o.a. leuke mogelijkheden om met meerdere generaties samen te bewegen, zoals kleinkind en grootouder. Die stimuleren elkaar, ieder op hun eigen niveau. De tuin wordt nu vooral door een paar groepjes gebruikt, er is veel ruimte voor anderen.

Plezier
Door het gezond & vitaal project ontstaan contacten en dat is belangrijk voor Wijkenaren van alle leeftijden. Samen is immer leuker dan alleen.