Foto-impressie: (c) André van Zwieten
Foto-impressie: (c) André van Zwieten (Foto: Andre van Zwieten)

Filmhuis brengt 'El Olivo' op de Markt

door Ben Blom

Synergie cultuurcoach en filmhuis

Het zal niet iedere lezer bekend zijn dat "ons" filmhuis Calypso in de eredivisie van de filmhuizen mee speelt. Ze bereiken over de jaren een bezetting van zo'n zestig procent en brengen al acht jaar ruim 30 films per jaar.

Wijk bij Duurstede - Het filmhuis Calypso heeft, naast de reguliere films die Calypso als theater brengt, ongetwijfeld bijgedragen aan de landelijke uitverkiezing van het beste bioscoopuitje van 2017. Het filmhuis ziet als haar taak films te programmeren die kwalitatief de moeite waard zijn. Soms levert dat een uitverkocht theater op, soms zijn er slechts elf bezoekers.

Bovenregionaal

De eigenwijze keuze van de films heeft het filmhuis een zekere reputatie gegeven bij filmfans buiten de regio of de provincie. Amsterdamse bezoekers vertelden gegrepen te zijn door de intieme sfeer van het theater en verrast te zijn door de vele gratis parkeermogelijkheden zo dicht bij de Markt.

Samenwerking
Cultuurcoach Bo Hendriksen van ZOUT (de bieb) en het filmhuis weten elkaar te vinden. Eerder was er een succesvol korte filmfestival, wat uiteindelijk tot reparatie van de pompen op de Markt heeft geleid. Samen vonden ze het tijd voor een ander gezamenlijk uitstapje; een buitenbioscoop.

Film op de Markt
Op 31 augustus - we hebben tegenwoordig mooie nazomers - wordt vanaf 21:00 uur de film 'El Olivo' gebracht. De film belicht via een metafoor het actueel thema of wij het land waarop we wonen bezitten of dat we het lenen van de generaties na ons.

El Olivo (de olijfboom)
Opa zwerft in de olijvengaard op zoek naar de tweeduizend jaar oude boom, die zijn kinderen eerder, zonder zijn toestemming, hebben verkocht. De huidige eigenaar, zijn kleindochter Alma, heeft als kind de bulldozers tegen proberen te houden die de boom kwamen uitgraven. Geldelijke belangen hebben grote schade gebracht in de familierelaties tussen de verschillende generaties.

Buitenbioscoop
De filmvertoning is niet alleen gratis, het geeft de bezoekers ook de mogelijkheid zelf het zitcomfort te bepalen. Bent u gehecht aan pluche, dan kunt u de pluche zetel van uw keuze meenemen voor maximaal genot. Wilt u het transport versimpelen, kiest u voor een basale klapstoel. De keuze van de drankjes en hapjes is zeer divers bij de omliggende horecabedrijven. De verwachting is dat veel Wijkenaren, terug van de vakantie, zich door de film laten inspireren om na te denken over duurzaamheid en rentmeesterschap.

Meer berichten