Logo wijksecourant.nl


Marijke en Albert hadden vroeger zelf een moestuin. Nu maken ze graag gebruik van de variëteit in de tuin van de 'buren' Laurens en Pauline. Hier staan ze bij de bramen- en de vijgenstruik. FOTO: Ben Blom
Marijke en Albert hadden vroeger zelf een moestuin. Nu maken ze graag gebruik van de variëteit in de tuin van de 'buren' Laurens en Pauline. Hier staan ze bij de bramen- en de vijgenstruik. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Overleg tussen groente, fruit, bloemen

door Ben Blom

Biodiversiteit in de praktijk

Zo'n tien jaar geleden dachten Laurens Smits en Pauline de Maar, als vele anderen, na wat ze na hun pensionering zouden gaan doen. Ze besloten een permacultuurbedrijf te starten. Het zou ook een ontmoetingsplek worden waar de omgeving, de natuur, mee werkt om een sfeer te maken waarin creatieve en duurzame ideeën kunnen ontstaan.

Rijswijk - In 2013 kochten ze, na een intensieve speurtocht, een stuk van drie hectare in Rijswijk. De vorige eigenaar had de bedoeling naast de bestaande bebouwing een huis op het perceel te bouwen. Laurens en Pauline hebben de bouwvergunning niet gebruikt: ze hebben de voormalige schuur verbouwd tot woonfunctie. In hetzelfde gebouw zijn vergaderruimtes voor groepen tot dertig personen en overnachtingsruimtes voor vijftien deelnemers.

Sfeer

Door de inrichting straalt het gebouw en het omliggende grondstuk rust uit. Bij een wandeling kom je telkens onverwachte verrassingen tegen: startend bij een gevulde vijgenstruik bij het terras tot Chinese Nashiperen die de vorm van een appel blijken te hebben. In plaats van gif bestrijden met biologische maatregelen de vraat. Het huis is al jaren van het gas af, een warmtepomp zorgt voor een aangename temperatuur. De meubels in de serre zijn zelfgemaakt van hergebruikt hout. Duurzaamheid blijkt hier, jaren voor de huidige hype, op een functionele manier toegepast. Omdat het bijdraagt aan de functie van het bedrijf.

Deelnemers

Tot nu toe ontstaan veel nieuwe boekingen op basis van mond tot mond. Vaak voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën maar ook wel bij recente fusies van bedrijven. Een wandeling door het voedselbos of een avond op de vuurplaats prikkelen om op nieuwe inzichten te komen. Bij de wandeling kom je zo maar langs hutten die door kinderen zijn ontworpen en gebouwd.

Voedselbos

Rondom het gebouw is een voedselbos aangelegd met een grote variëteit aan vrucht en notendragende bomen en struiken. Hier en daar is een stukje grond ingericht als een oude boerenmoestuin: rijtjes met diverse groenten omzoomd door boerenbloemen. Hierdoor ontstaat een grote variëteit aan fruit, groente en (eetbare) bloemen die in de eigen catering worden toegepast en aan een gespecialiseerd restaurant worden geleverd.

Mogelijkheden

Het terrein bleek achteraf een aantal eigenschappen te hebben die het extra geschikt maken voor een voedselbos. Zo is er aan de kant van de weg vooral zware klei en verder weg vooral zand. Door hoogteverschillen te creëren hebben ook bomen het naar hun zin. Door toevallige of geplande ontmoetingen ontdekt Laurens steeds meer over combinaties van planten die elkaar beschermen tegen ongewenste insecten en op welke locaties de planten het beste gedijen (een framboos heeft behoefte aan ochtendzon en is om die reden verplaatst). Pauline is gericht op nieuwe culinaire ideeën om - combinaties van - wat het voedselbos aan rijkdom levert, om te toveren naar niet alledaagse gerechten. De creatieve arbeid maakt de bezoekers hongerig.

 

Meer berichten