Logo wijksecourant.nl


Ruud Kuijer vertelt bevlogen over de indrukwekkende geschiedenis van de scheepvaart rond Dorestad. FOTO: Jan Heijman
Ruud Kuijer vertelt bevlogen over de indrukwekkende geschiedenis van de scheepvaart rond Dorestad. FOTO: Jan Heijman (Foto: Jan Heijman)

De Horn betrekt SPARK in leerproject

Door Anton Rekké

Dorestad, voorloper Maasvlakte

Met een introductie aan de leerkrachten van basisschool De Horn vond dinsdag de aftrap voor het educatieproject SPARK plaats. Kunstenaar Ruud Kuijer toonde op uitnodiging van directeur Jan Heijman slides over zijn werk en vertelde van de zes grote sculpturen die geplaatst gaan worden op de grote waterkruisingen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

Wijk bij Duurstede - Een betrokken groep leerkrachten wilde van beiden horen hoe zij het educatieproject voor zich zien. "In het Amsterdam-Rijnkanaal komen meerdere functies bij elkaar, dat zie je pas als je erin verdiept" aldus Kuijer. "Neem bijvoorbeeld de verschillende innamepunten langs het kanaal voor onze drinkwatervoorziening! Een functie die je niet direct aan het kanaal koppelt".

"Het Amsterdam-Rijnkanaal is een verbindend thema dat aan alle vakken op school raakt", zegt Jan. "Wijk bij Duurstede vormt de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal met de Lek en Nederrijn, waar één van de zes beelden komt, we wonen er naast maar weten erg weinig van het kanaal."

Ruud Kuijer heeft veel onderzoek gedaan in de aanloop naar het kunstproject. De afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk in 1122 heeft uiteindelijk tot het Amsterdam-Rijnkanaal geleid" aldus Kuijer. "Kromme Rijn en de Vecht waren ooit de hoofdvaarweg naar het noorden, de verbinding van Europa met Scandinavië en het Oostzeegebied, Dorestad was de Maasvlakte van de vroege Middeleeuwen. Vanaf 1122 had eerst Utrecht, en vanaf de 17e eeuw Amsterdam, alle belang bij waterwegen als economische levensader". Zo kwamen de sluizen bij Vreeswijk en na de oorlog het Amsterdam-Rijnkanaal.

Voor de Kromme Rijnstreek betekende 1122 ook de geboorte van de Lekdijk, de Lek werd hoofdstroom. Het begin van grootschalig waterbeheer in Nederland. "Uniek" zegt de kunstenaar, "de rest van Nederland was nog een groot moeras was, terwijl hier mensen al droge voeten hielden".
Vistrappen, de Varsity, fietsbruggen, festivallocaties en nog veel meer kwam aan de orde op deze avond.

Sculpturen Project Amsterdam-Rijnkanaal

Volgend schooljaar, na de herfstvakantie, staat bij De Horn het Amsterdam-Rijnkanaal centraal. Het kanaal is een bijzonder belangrijke waterweg voor onze economie. Het is het drukst bevaren kanaal ter wereld met 100.000 schepen per jaar. Geschiedkundig, economisch, technisch, bouwkundig, SPARK biedt eindeloos veel educatiemogelijkheden op. SPARK is een initiatief van de kunstenaar Ruud Kuijer. Lees meer over Ruud en zijn beeldenproject Waterwerken op projectspark.nl .

Meer berichten