Logo wijksecourant.nl


De Woodstock Tribute Band speelde voor de tweede keer op het kasteel. Voor toetsenist Roel Wessels tevens een afscheidsoptreden. FOTO: Ben Blom
De Woodstock Tribute Band speelde voor de tweede keer op het kasteel. Voor toetsenist Roel Wessels tevens een afscheidsoptreden. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Woodstock herleeft op uitverkocht kasteel Duurstede

Door Ben Blom

De Woodstock Tribute Band heeft goede herinneringen bij het optreden dat de blues mannen vier jaar geleden hadden georganiseerd. De herinneringen aan dat optreden zijn opgenomen in het collectief geheugen van de band.

Wijk bij Duurstede - Al ruim vóór twee uur zaten bezoekers in het bos bij de brug, tegen drieën was de hele brug bezet met mensen met een entreebewijs in de hand. Wijk had zin in een revival van Woodstock, nu bijna vijftig jaar geleden.

Bethel

Het Woodstock Music & Art Fair werd van 15 tot 18 augustus 1969 gevierd in een weiland in Bethel, zo'n 70 km van Woodstock, het toenmalige centrum van de hippiecultuur. Het festival met het motto "3 Days of Peace & Music" werd een iets groter succes dan vooraf ingeschat. De beelden zijn vaak vertoond en herhaald.

Net als toen

Veel bezoekers kwamen in groepen, zij waren er snel bij geweest want de kaarten waren in no time weg. Twee dames liepen voorop en vonden, een beetje net als toen, een zitplaats op het vochtige gras naast de Donjon. De rest van de groep was wat praktischer ingesteld en gaf er de voorkeur aan om te blijven staan.

Repertoire

Leadzangeres Sabine van Gessel had dertien jaar geleden een eenmalig optreden met de band. Ze is nooit meer weggegaan. Met Jan van der Burg, tevens de gitarist van de band en de backing vocals Wendy van de Camp en Jeanne de Laat herleeft het festival vocaal. Ze vormen een eenheid met de band die overtuigend in aangepaste kleding speelt. Na de pauze verscheen Sabine boven op de trap van de Donjon toren om van daaruit Janis Joplin in herinnering te brengen.

Leeftijd

Voor het optreden spreken we met bandleden over de grote opkomst, ook van mensen die de hippietijd niet meegemaakt kunnen hebben. Eén verklaring zit in de populariteit van de Top 2000, juist ook bij de jeugd en jongeren. De muziek van veertig, vijftig jaar geleden is daarin oververtegenwoordigd. Dit jaar nemen ze wat meer ruimte voor optredens, maar omdat ze dit naast een baan doen, zijn er meer aanvragen dan dat er gerealiseerd kunnen worden.

Openstelling

Na een periode waarin het kasteel slechts als gast van besloten partijen te bezoeken was, zijn de deuren (de hefbrug) iedere zondag geopend voor publiek. Een succes, steeds meer Wijkenaren nemen ook hun bezoek mee om in een authentieke atmosfeer bij een glaasje en wat garnituur bij te praten en vast te stellen dat er geen beter leven is dan een goed leven. En je beseft dat je, als je er niet al zou wonen, naar Wijk zou gaan verhuizen.

Gevarieerd en altijd bijzonder

Nadat begin juli, voor de twaalfde keer de dag van de blaasmuziek met vijf bands werd gevierd, was het een week later tijd voor Spaanstalige muziek. Komende zondag brengt het Rose-île kwartet, de finalist van het "Concours de la chanson" 2018, romantiek en melancholie met tango's, rumba's en luisterliedjes. Op 4 augustus komt, hoe kan het anders in een stad waar al tien jaar blauw bloed door de anderen stroomt, Blues 'n Stuff. Dat worden mooie zondagmiddagen.

Meer berichten