Logo wijksecourant.nl


Sierd de Vos (r) samen met Jeroen Grueter. FOTO: Ben de Graaf
Sierd de Vos (r) samen met Jeroen Grueter. FOTO: Ben de Graaf (Foto: Ben de Graaf)

Sierd de Vos kijkt met plezier terug

Door John Beringen

"Het was een pittig karwei"

Sierd de Vos en Jeroen Grueter vormen samen de nieuwe commentatoren van het zeer populaire computerspel 'Fifa 2020' Tot voor kort waren dit gedurende 14 jaar Evert ten Napel en Youri Mulder. Sierd kijkt terug en vertelt over het enorme karwei.

WIJK BIJ DUURSTEDE - "In totaal omvatte de klus 94 opnamedagen. Daarin heb ik 16 miljoen woorden ingesproken, verdeeld over 1,3 miljoen onderwerpen," laat hij weten."En dan is het geen kwestie van gewoon tekst opzeggen want het moet voor degene die het spel speelt heel natuurlijk en levensecht klinken."

Is het in feite stem-acteren zoals dat in hoorspelen gebeurt? Sierd: "Een schitterende vergelijking. Het is namelijk zo dat ik bij het inspreken geen beelden te zien kreeg. In de tekst zie je wat er precies aan de hand is en dat moet je qua emotie realistisch inkleuren. Om maar even een simpel voorbeeld te noemen: de toon van de commentator zal bij een gemiste kans totaal anders zijn dan bij een doelpunt. Dat moet echt goed uit de verf komen want anders lijkt het nergens op."

Het hele karwei nam iets meer dan een jaar in beslag. Sierd hierover: "En dat deed ik naast een baan van vijf dagen in de week. Ik heb bijna iedere vrije dag achter de microfoon gezeten."

Hij voegt er aan toe dat daarmee de kous nog niet af is: "Van tijd tot tijd zal ik nog de nodige updates moeten verzorgen. Er komen nieuwe spelers bij, nieuwe teams en die namen zullen dan toch ook genoemd moeten worden in het spel. Vergelijk het maar een beetje met de Tomtom. Daar krijg je ook te maken met een kruispunt dat verandert in een rotonde of nieuwe wegen die worden aangelegd. Dus ik ben er nog niet van af. Ach, ik doe het met alle plezier en het mooie is dat ik door dit project door Netflix ben gevraagd om het commentaar te leveren voor de Spaanse misdaadserie 'Casa del papel.' De term commentaar is misschien niet helemaal goed gekozen; Ik vertel bij iedere aflevering wat er zoal gebeurde in de voorgaande delen."

Embargo

Gedurende het hele traject rustte er een strikt embargo op de mega-klus die Sierd uitvoerde. "Het vereist veel discipline om je kaken op elkaar te houden," laat hij weten. "Dat is op zich niet zo moeilijk want afspraak is nou eenmaal afspraak en dan doe je dat gewoon. Maar ik was wel blij toen eenmaal het moment daar was dat het in de openbaarheid mocht komen en ik er gewoon met iedereen vrij over kon praten."

Meer berichten