Logo wijksecourant.nl


Organist Jan Boerwinkel: "Mijn vingers jeuken" FOTO: John Beringen
Organist Jan Boerwinkel: "Mijn vingers jeuken" FOTO: John Beringen (Foto: )

Opbouw Engels orgel vordert

Eenieder die de Grote Kerk bezoekt, ziet aldaar het uit 1883 daterende Engelse orgel staan dat in oktober 2016 in Bishop Auckland, Engeland (nabij Durham) werd aangekocht en door vrijwilligers van Stichting Concerten Grote Kerk ter plekke werd gedemonteerd en naar Nederland werd overgebracht.

Wijk bij Duurstede - De opbouw en restauratie vordert gestaag. Naar verwachting zal het orgel rond november a.s. functioneel zijn. Jan Boerwinkel, één van de vier organisten vertelt er meer over. "Alles bij elkaar een knap staaltje werk," laat hij weten als hij naar het orgel wijst. "Het orgel heeft helemaal uit elkaar gelegen en is vanaf de grond weer opgebouwd waarbij ook het nodige werd gereviseerd. Sommige stukken uit het geraamte waren in slechte staat en die zijn gewoon opnieuw gemaakt. Als alles achter de rug is, heb je er tientallen jaren geen omkijken meer naar want dan is het technisch weer in nieuwstaat."

Liefkozend strijkt hij over de toetsen van het klavier. "Ik kan bijna niet wachten om hierop te spelen," bekent hij grinnikend. "Wat zal het prachtig klinken. Maar geduld is een schone zaak, hè? Weet je trouwens dat de kerk waar dit orgel vandaan komt, de kerk is waar Stan Laurel is gedoopt?"

Hij merkt op dat Wijk bij Duurstede heel trots kan zijn op deze bijzondere aanwinst. "En als je ziet hoeveel mensen met zoveel passie hebben meegewerkt aan dit project... Dat is werkelijk indrukwekkend. En het zou te ver voeren om iedereen bij name te noemen, maar twee personen die een heel groot aandeel hebben in deze klus zijn Pim Schipper, organist en pijpenmaker, en orgelbouwer Sander Booij. Zij ie liepen echt te watertanden." Jan lijkt zelf ook te watertanden als hij om het orgel heen loopt. "Dit is toch fantastisch?" besluit hij met een brede glimlach.

door John Beringen

Meer berichten