Logo wijksecourant.nl


Een fietspad naar het terras, een verplaatsbare strandtent net als aan zee, en we hebben een nieuwe attractie in onze gemeente. Verplaatsbaar, want bij heel hoogwater moet de rivier ongehinderd smeltwater afvoeren. FOTO: Anton Rekké
Een fietspad naar het terras, een verplaatsbare strandtent net als aan zee, en we hebben een nieuwe attractie in onze gemeente. Verplaatsbaar, want bij heel hoogwater moet de rivier ongehinderd smeltwater afvoeren. FOTO: Anton Rekké (Foto: Anton Rekké)

Dorestrand, droom of haalbare kaart?

Door Anton Rekké
 

Best apart dat in een gemeente met zoveel water in de buurt geen enkele officiële faciliteit is waar zomers lekker kan worden geluierd, gezwommen en gespeeld. Vraag het een willekeurige inwoner van Wijk: 80% van de inwoners van Wijk is voor een zwemfaciliteit binnen de gemeentegrenzen.

Wijk bij Duurstede - Met het sluiten van zwembad De Viking in 2014 verdween de laatste veilige zwemgelegenheid voor de hele kleintjes. De plannen voor een zwembad in Wijk zijn definitief geschrapt omdat daar geen geld voor is. Overdekt en het hele jaar door open, bleek het toch niet echt aantrekkelijk voor langdurig recreëren. Logisch, vooral zomers is er behoefte aan zwemwater, luieren met je blote voeten in het zand, genieten aan de waterkant, lekker zitten met een drankje, boten kijken die langs varen, loungemuziek om bij weg te dromen, terwijl kinderen in en bij het water ravotten. Er is zeker behoefte aan een veilige locatie voor de kinderen want de locatie voor kleinschalige recreatie in en om de nevengeul van de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg is aan het eigen succes ten onder gegaan.

Dichtbij huis naar het strand

'Wat zou het geweldig zijn om een strand dicht bij huis te hebben en op een warme zomerdag niet in de auto te hoeven stappen. Een zonnebad te kunnen nemen in je eigen stad, verkoeling zoeken in de Lek of te genieten van een drankje met vrienden met uitzicht op de uiterwaarden en de rivier': verzucht John Hillebrink, samen met Willem Meijboom initiatiefnemer van 'Dorestrand op loop- en fietsafstand van het centrum.'

'Graag doen wij een oproep aan doeners en beslissers in onze gemeente. Een stadsstrand is laagdrempelig te realiseren ten opzichte van een al of niet overdekt zwembad. En… een stadsstrand is alleen in bedrijf als het lekker weer is en de behoefte daar is. De infrastructuur ligt er bijna al voor een stadsstrand waar jong en oud vanaf mei tot september uitgebreid kunnen verblijven. Met een terras zou het een ontmoetingsplek kunnen zijn en op mooie dagen een magneet om meer Heuvelrug-kampeerders naar Wijk te trekken. Als je kijkt naar het succes van andere stadsstranden in Nederland, moeten we ondernemers, horeca, gemeente en betrokken bewoners enthousiast kunnen krijgen, lijkt me': vindt ook Willem Meijboom.

'Er is al eerder nagedacht over de realisatie van een stadsstrand, maar tot een breed gedragen plan is het nog niet gekomen. Wij willen de handschoen oppakken en samen met de gemeente, Rijkswaterstaat, milieuorganisaties, ondernemers en eigenlijk iedereen die een stadsstrand ziet zitten, om de tafel. Ook enthousiast? Neem contact op via stadsstrandwijkbijduurstede@gmail.com': besluit John.

Dorestrand als lucratieve seizoensatractie

De initiatiefnemers zijn benieuwd naar de ideeën van u. Via deze publicatie vragen zij aan de inwoners van Wijk bij Duurstede hierin mee te denken. Heeft uw creatieve ideeën over de locatie en/of de invulling van 'Dorestrand', meld het hen. Zowel uitgetekende plannen als spontane ideeën zijn daarbij welkom. Gesteund door uw ideeën wordt door de initiatiefnemers verder gewerkt om partijen samen te brengen om gezamenlijk een breed gedragen plan te realiseren. Die aanpak heeft zich bewezen met de herinrichting van de Markt. De locatiekeuze en het inrichtingsplan kan dan in commissie worden gemaakt in weer eenzelfde procedure als voor de markt succesvol is gebleken.

Uitgaan van mogelijkheden

De initiatiefnemers John Hillebrink en Willem Meijboom willen 'Dorestrand' verwezenlijken door partijen bijeen te brengen. Een stadsstrand aan de oevers van de Nederrijn/Lek in Wijk bij Duurstede op loop- en fietsafstand voor alle inwoners van Wijk en omgeving. Reageer via stadsstrandwijkbijduurstede@gmail.com

Meer berichten