Logo wijksecourant.nl


Aad Kerster: "Mijn tuin is niet alleen een leuke maar ook een smakelijke hobby"
Aad Kerster: "Mijn tuin is niet alleen een leuke maar ook een smakelijke hobby" (Foto: John Beringen)

In mijn knollentuin met Aad Kerster

Door John Beringen
 

Veel mensen beleven veel plezier aan hun tuin. Is het een hobby, een stukje creativiteit, liefde voor de flora of een combinatie van deze achtergronden? We vragen de mensen er gewoon naar. Een gesprek met Aad Kerster.

Wijk bij Duurstede - Aad heeft al 16 jaar een volkstuin die hij met veel passie onderhoudt. "Het is geweldig leuk," laat hij weten. "Als je hier zo om je heen kijkt, dan zie je dat het eigenlijk een beetje van alles wat is op mijn stekkie: bloemen, groenten, aardappelen, uien en ook de zogenaamde 'vergeten groentes' als schorseneren. De ruimte is beperkt zodat je natuurlijk een keuze moet maken. Maar je kunt in ieder seizoen ook weer wat anders poten."

In zijn tuin heeft hij ook een stuk dat is begroeid met wilde bloemen. "Dat doe ik speciaal voor de bijen en de vlinders," licht hij toe. "Zo draag je ook een steentje bij aan het eco-systeem. Als alles geoogst is, gaat het de vriezer in en het leuke is dat je op die manier het hele jaar producten uit de verschillende seizoenen kunt eten; en het smaakt allemaal zo goed. Dat komt natuurlijk ook omdat je het helemaal zelf heb verbouwd, hè?."
Vergt de tuin veel tijd? Aad: "Ja, je bent alles bij elkaar wel lang bezig. Als je de investeringen rekent en je tijd dan ben je echt niet veel goedkoper uit dan wanneer je alles koopt bij de supermarkt, hoor. Maar dat is voor mij ook nooit een overweging geweest om een volkstuin te gaan runnen. Het mooie is dat je ook van alles kunt uitproberen." Hij wijst op een stuk waar aardappelplanten staan. "Het aardappelsoort dat hier groeit, is de Lady Crystal; veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar dat is een bijzonder aardappelras dat je niet zult aantreffen in de supermarkt. En dat is ook weer een voordeel als je zelf gaat verbouwen. Dit soort aardappel heeft een heel fijne smaak. Alleen als ik er al aan denk, loopt het water me al in de mond." Hij bekijkt de planten aandachtig. "Ze staan er goed bij, maar ik moet nog even geduld hebben voordat ik kan gaan rooien," laat hij weten. "Het is ook altijd weer een verrassing hoeveel je precies naar boven haalt." Met dat hij het zegt, bukt hij om een paar stukjes onkruid uit de grond te trekken, "Dat hoort er niet bij," grinnikt hij.

Aad besluit met op te merken dat het runnen van een volkstuin ook heel rustgevend is. "Als ik een drukke dag op kantoor heb gehad, is het heerlijk om hier aan de gang te zijn. Dat werkt heel ontspannend omdat je dan even niet over allerlei ingewikkelde dingen hoeft na te denken. Gewoon weer even tot jezelf komen."Nieuws uit Wijk bij Duurstede

Meer nieuws uit Wijk bij Duurstede >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten