Foto:

Kers op de taart

Column Haike Blaauw

Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme op culinair gebied, in het najaar drinken we herfstbok, asperges eten we in de lente en uiteraard mogen de kersen niet ontbreken in de zomer. Sinds jaar en dag is Cothen dé plek waar de kersencultuur in al haar glorie te bewonderen valt. Reeds weken voordat de kersen rijp zijn zie je het team Vernooij al druk in de weer met de voorbereidingen. Boomtoppen worden voorzien van een paal met een duo blik gevuld met stenen. Deze bijzondere voorziening wordt getroffen om de talrijke zwermen spreeuwen van de glanzende kersen af te houden. Bovenin de uitkijkpost staat de vogelverjager aan de touwen te trekken om de vogels met het kenmerkende rammelgeluid te verjagen. Ook op de grond is het een drukte van belang, men is bezig met de aanleg van de pitspuugbaan, de kersenhut en het maaien van het gras tussen de hoogstambomen. In de kersenhut zitten een gezellige groep dames in kenmerkende gele polo's met rode kersenvlekjes de kersen te sorteren en in de tussentijd kwetteren ze er lustig op los. De mannen staan op de ladder of hoogwerker de kersen te plukken om er zeker van te zijn dat de kersenhut niet "droog" komt te staan.

Doordeweeks staan er lange rijen met vijftig tinten grijs om kersen te bestellen en over het algemeen direct te verorberen aan een van de tafeltjes. Het is onmogelijk om het aantal kersenpitten te tellen dat gedurende een seizoen op de grond van de boomgaard terecht komt maar je zou er ongetwijfeld vele duizenden kersenpitzakken mee kunnen vullen. Exotische kersensoorten zoals Vroege Duitsers, Regina, Kordia, Sam, Oktavia, Kornel, Valeska en Morellen passeren in rap tempo de toonbank. Het lijkt erop dat alle kersen afzonderlijk zijn gepolijst omdat ze zo mooi glimmen, ieder exemplaar lijkt evenveel individuele aandacht en liefde te hebben gehad.Ook voor de per bus aangevoerde Chinezen lijkt het bliksembezoek aan de Mc Cherry het hoogtepunt van hun Europese tour. Nog even genieten van deze unieke Cothense fruitcultuur en dan maar weer een jaar wachten op de volgende kers op de Wijkse taart.

Meer berichten