Joris Linssen, kort na zijn aankomst, op het terras van De graanschuur. FOTO: John Beringen
Joris Linssen, kort na zijn aankomst, op het terras van De graanschuur. FOTO: John Beringen (Foto: )

"Fantastisch publiek in Wijk"

Door John Beringen

Een opmerkelijke missie

Afgelopen zondag organiseerde café Ome Ko een staatmuzikantenfestival. Bezoekers keken verbaasd op toen er één heel bekende groep optrad bij dit evenement: het was de band "Caramba" van KRO-NCRV-presentator Joris Linssen.

Wijk bij Duurstede - Zijn optreden vormde de afsluiting van een muzikale pelgrimstocht waarbij hij samen met zijn team in de voorgaande vier dagen lopend tegen de stroom in langs de rivieren in Brabant, Gelderland en Utrecht 82 kilometer aflegde. De belevenissen tijdens deze tocht worden vanaf 5 september als vierdelige serie uitgezonden op omroep Brabant Gelderland en RTV Utrecht onder de titel "Nieuwe streken van Joris".

Als Joris arriveert op het terras van de Graanschuur oogt hij vermoeid maar voldaan. In ruil voor een paar drankjes brengt hij een paar liedjes ten gehore. Hij vertelt over zijn belevenissen van de afgelopen dagen: "We hadden geen cent op zak. Als we ergens wilden eten, drinken of slapen, konden we daarvoor bij wijze van betaling alleen maar een privé- of huiskamerconcert geven. Wildvreemde mensen die we daarvoor benaderden, reageerden buitengewoon vriendelijk en zeer bereidwillig. Bij die gelegenheden vroegen wij: "wanneer ging u tegen de stroom in?" Dat leverde mooie, ontroerende en bijzondere reacties op. We kijken terug op een zware maar prachtige tocht waarvan u deelgenoot zult worden via de serie die de drie lokale omroepen in september zal uitzenden."

Daarna zet hij koers naar het podium bij café Ome Ko. De aanwezige muziekliefhebbers reageren laaiend enthousiast op deze onverwachte verrassing. Voor hij gaat optreden, vertelt hij over wat hij zoal heeft meegemaakt tijdens de tocht. Het blijkt goed in de smaak te vallen, gelet op het gelach en applaus dat regelmatig opstijgt uit de menigte. "Jullie zijn een schitterend publiek", laat Joris weten. Hierop brengt de band liedjes ten gehore uit hun eigen repertoire, aangevuld met liedjes van André Hazes en Herman Brood. Het Pakhuis verzorgde in ruil voor de muziek een warme maaltijd voor de leden.

Joris Linssen kijkt voldaan terug

"Het was voortduren improviseren," laat Joris weten. "Soms moesten we echt afzien; het was niet altijd even makkelijk, maar het was meer dan de moeite waard. De leuke ontmoetingen en de contacten die we onderweg gelegd hebben, zijn haast niet in woorden weer te geven. De kijkers zullen dit beslist eveneens als zodanig ervaren bij het zien van de beelden die we gemaakt hebben tijdens onze missie."

Meer berichten