Buurtsportcoach Michiel Jansen begeleidt samen met collega Giel-Jan Wittenberg de kinderen van de groepen zes op de basisscholen, hier actief op locatie het Kompas
Buurtsportcoach Michiel Jansen begeleidt samen met collega Giel-Jan Wittenberg de kinderen van de groepen zes op de basisscholen, hier actief op locatie het Kompas (Foto: Ben Blom)

Groep zes leert buitenspelen

De wereld om ons heen verandert en wij passen ons aan. Het verkeer nam toe en het spelletje stoeprandje butsen bleek niet meer mogelijk. En zo raakten meer buitenspelen in de vergetelheid.

Wijk bij Duurstede - De buurtsportcoaches van Stichting Wijksport vinden het jammer dat met de buitenspelen ook veel van de beweging is verdwenen. Ze hebben dit jaar aan de basisscholen aangeboden om bij groep zes buitenspelen te herintroduceren. Vijf van de leukste werden vorige week aan de kinderen uitgelegd. Vóór op de foto ziet u Rupsje: twintig vakjes met stoepkrijt genummerd. Vakken 4 en 17 zijn speciaal, daar is een zonnetje van gemaakt. Twee kinderen beginnen ieder aan een kant. Ze springen zo snel mogelijk van vak naar vak. Als ze elkaar tegenkomen beslist steen-papier-schaar wie er afvalt. Bij de verliezende partij start een volgende, de winnaar springt door. Wie het eerst zeventien vakjes heeft gehaald, heeft een punt, de volgende van het team begint dan vooraan.

Ouders

Merk je als ouders hoe je kind ervan genoten heeft, haal dan bij de goedkope drogist wat stoepkrijt, eventueel een touw. Met deze attributen en soms een jas of vest als markering kun je de meeste spelen ook op je eigen stoep of pleintje doen. Met een of twee regenbuien is de stoep weer schoon.

Grootouders

De meeste grootouders kennen heel veel buitenspelletjes en geven deze graag door. Heb je het geluk dat je opa of oma buiten Nederland is opgegroeid, dan kan die je nieuwe spelletjes leren, die hier nog niemand kent. Naast de beweging is het spelen met simpele hulpmiddelen ook goed voor de fantasie. Door: Ben Blom

Meer berichten