Hoe langer hoe lekker

Foto: Caroline van KappelColumn Caroline van Kappel

Op het eilandje "tegenover" het strand van de Gravenbol, zwom, het is echt waar, zomaar een zeehond langs. Hij was net zo verbaasd om mij daar te zien, als ik was om hém te zien.

Hij stak zijn nek iets verder uit en trok zijn wenkbrauwen op om me beter te bekijken. Wat doet dat mens hier, zag ik hem denken. Zo meteen maar eens googlen of mensen hier vaker voorkomen, of even een appje sturen naar Lenie 't Hart in Pieterburen, dat hij een soortgenoot van haar had gespot…

Voor nu: gewoon maar even doorzwemmen alsof er niets aan de hond was. Tegenwoordig kom je ook echt óveral mensen tegen, op de gekste plekken. Hij zou die krokodil, die iets verderop als een boomstam in het water dreef, eens aan zijn staart trekken, om te overleggen hoe ze het leefgebied van de mens een beetje zouden kunnen indammen.

Het watergetrappel van het zeepaard klonk hem dan ook als muziek in de oren. Dat kwam helemáál goed uit!

Misschien konden ze afspreken om het er tijdens hun wekelijkse partijtje waterborden, een kwestie van wie de langste adem heeft, eens over te hebben. Er kwam altijd wel íets van een oplossing bovendrijven. Al was het maar blauwalg. En mocht er echt niets opduiken, dan kon het Onderwaterschap, met die vreselijke kwal als voorzitter, altijd nog een swim-in organiseren.

Wat een ontzettende slijmbal was dat. Die had werkelijk nog nooit een vin verroerd laat staan uitgestoken.

Maar eerst even uitwijken voor die school sardientjes. Die jeugd van tegenwoordig zwom echt altijd tegen de stroom in. Wat zalmen er van zeggen… Sardines blikken kennelijk niet graag vooruit, en neem ze dát maar eens kwalijk! Zwemmen en laten zwemmen. Daar gaat het allemaal om.

De zeehond stak zijn kop verderop nog een keer uit het water en keek me deze keer met zijn zwarte natte ogen begripvol aan.

Alsof hij zeggen wilde: "Niets menselijks is mij vreemd" en dat wilde ik graag geloven. De volgende dag werd hij uit een van de Utrechtse grachten gevist. Tot zover een dag uit een zeehondenleven.

Meer berichten