Landelijke Open Imkerijdag 14-7-2019 in Wijk bij Duurstede

In heel Nederland houden imkers in het weekend van 13/14 juli Open Huis. De Hordenboomgaard doet mee op zondag 14 juli. Ooit (2006) heeft de Bijenvereniging Driebergen-Doorn deze dag 'uitgevonden'. Eerst in onze regio met een tiental imkers, nu alweer voor de 10e keer een landelijke gebeurtenis.

Wat betreft de langdurig moeilijke periode voor de honingbij, vooralsnog treedt er de laatste jaren voorzichtig herstel op. Dit mede het resultaat van effectiever terugdringen van de varroamijt in de bijenvolken. Met name het aantal dode volken tijdens en na de winterrust periode is weer terug op normaal niveau. Voor vele soorten solitaire bijen (ca. 350 in Nederland), en daartoe behoren ook de hommels, zijn de omstandigheden nog steeds zorgwekkend. Onder andere door afname van geschikte dracht-waardplanten en niet te vergeten het gebruik van breedwerkende gewasbeschermingsmiddelen staan veel populaties sterk onder druk.

Zeer positief is de huidige aandacht via allerlei programma's waarin gewezen wordt op het grote belang van de biodiversiteit zowel in de stad alswel buitengebied. Ook dit jaar zal "Bijenstand de Hordenboomgaard" weer deelnemen aan deze dag en bent u zondag 14 juli vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom op de 10e landelijke Open Imkerijdag.

De bijenstal staat in de Hordenboomgaard, gelegen aan de Overloop, waar al 31 jaar! (nog steeds veelal onopgemerkt) bijen worden gehouden. De bijenkasten staan in de bijenstal waar ook de houten ladders voor het onderhoud van de monumentale hoogstamboomgaard worden opgeborgen.

Bezoekers (jong en oud) kunnen mooie informatie opdoen over het imkeren, nuttige insecten (o.a. wilde bijen/zweefvliegen) en drachtplanten in omgeving en tuin waar natuurlijk ook vlinders op af komen. Uitleg over bijenzwermen, het 'scheppen' hiervan en de verdere behandeling kan ongetwijfeld verhelderend werken.

De bijenvolken van deze stal worden niet verplaatst, dus honing en stuifmeel verzamelen de werksters uitsluitend van Wijkse bloesem. Geoogste honingsoorten Lente en Zomer zijn aanwezig. Voor Lindehoning is het mogelijk net even te vroeg. Door het zeer warme weer is er uitbundig gevlogen en hebben de bijen even tijd nodig om de honing goed in te dikken en daarna in de honingraten te verzegelen. Mogelijk bloeien er op 14 juli nog Linden aan de Overloop!

Behalve over insecten valt er natuurlijk over bestuiving en oude fruitrassen ook e.e.a. te vertellen.

Nabij de bijenstal in de monumentale hoogstamboomgaard (1945) zal zoals gebruikelijk weer een kraam met allerlei imkersmaterialen, informatieve folders (gratis) en inkijkboeken over de diverse onderwerpen. worden ingericht. Ook is er weer een 10 raams observatie-kast (bijen achter glas) aanwezig en kunnen geïnteresseerden 'klopmonsters' van de appeltakken nemen en zien wat er zoal in een boom leeft. Voor een (gratis) sapje/ koekje en voldoende zitgelegenheid in deze bijzondere omgeving wordt gezorgd. En……..van bijen zult u geen last hebben, tot ziens in de Hordenboomgaard.

Evert van Leeuwen

Meer berichten