Hulpverleners Paul, Jantina en voorzitter Klaas van schuldhulpmaatje in gesprek met hulpverlener/coördinator Ton van Humanitas
Hulpverleners Paul, Jantina en voorzitter Klaas van schuldhulpmaatje in gesprek met hulpverlener/coördinator Ton van Humanitas (Foto: Ben Blom)

Schuldhulpverlening zorgt voor rust

Door Ben Blom

Beide organisaties doen goed werk

Schuldhulpmaatje van de gezamenlijke kerken en Thuisadministratie van Humanitas helpen waar mensen het overzicht over de steeds ingewikkelder administratie kwijt dreigen te raken. Deze vrijwilligers zijn thuis in de administratieve dienstverlening. Ze hebben er plezier in om orde te scheppen en zetten als vrijwilliger deze kwaliteit voor anderen in.

Wijk bij Duurstede - Een heel enkele keer krijg je (indirect) bericht dat een Wijkenaar door een artikel geholpen is. Deze inwoner heeft een tienerdochter en heeft altijd alle problemen zelf op kunnen lossen. Onverwachts hield het werk op en ontstond er een financiële crisis. "De een naar de andere incassobureau kwam aan mijn deur kloppen en alles stapelde maar op. Probeerde alles zelf op te lossen maar zag geen uitweg meer." Door schuldhulp kwam er eindelijk rust. "Maar soms loop je toch tegen situaties op bij instanties, waar je niet uitkomt, totdat ik in de Wijkse krant een artikel zag over hulpmaatjes."

Hulpverleners

Paul, Jantina en Ton herkennen de stress die ontstaat als het overzicht over de eigen administratie kwijt raakt. Omdat men zich - onterecht - schaamt en te lang alles zelf probeert op te lossen, loopt de stress soms zo hoog op dat men geen enveloppen meer opent. De drie hulpverleners herkennen dat de stress vaak al afneemt als de eerste afspraak is gemaakt. Samen met de aanvrager ordenen ze eerst de administratie. Alles is gericht op zelfredzaamheid, de aanvrager blijft de regisseur.

Oorzaak

Het wordt steeds duidelijker dat het iedereen de weg in de administratie kwijt kan raken door b.v. ontslag. De vrijwilligers komt bij jou thuis en neemt de tijd. Het proces wordt stapje voor stapje doorlopen, het is immer van belang dat beiden begrijpen wat er gaat gebeuren. Een van de eerste zaken die worden aangepakt zijn de escalaties, daar waar organisaties achterstand hebben geconstateerd. De vrijwilliger helpt ook om contact op te nemen met de organisaties.

Hoe komt u in contact?

Op de site van Humanitas vult u de plaats of postcode in. Deze brengt u naar de afdeling Heuvelrug. De knop Thuisadministratie brengt u bij de contactgegevens.

Op de site van schuldhulpmaatje wordt eveneens naar postcode of woonplaats gevraagd.Deze brengt u naar de contactgegevens van de Wijkse afdeling.

Op basis van de site informatie kunt u vaststellen welke instantie het best bij u past.

Meer berichten