Het dames team Touwtjes in Handen uit Driebergen won de damescompetitie mey glas in een gecorrigeerde tijd van 12:05 FOTO: Ben Blom
Het dames team Touwtjes in Handen uit Driebergen won de damescompetitie mey glas in een gecorrigeerde tijd van 12:05 FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Dames serieus op kampioenschap

Door Ben Blom

Het derde Langbroekse Hooikampioenschap had voor het eerst 3 damesteams naast de 14 herenteams. Wat als een geintje geboren was, bleek in de praktijk goed uit te werken.

Langbroek - De mannen van de organisatie van de Langbroekse Hooikampioenschappen hadden al eerder laten merken van wanten te weten bij het organisatie van een feestdag. Vanuit het parkeerterrein (fietsen en auto's) werd je door enthousiaste dames begroet en van een festivalarmbandje voorzien.

De regels
De regels van de sport zijn in essentie: een ploeg laadt hooibalen op een platte kar. Honderd voor een mannenteam, zeventig voor de dames. Hun chauffeur keert de combinatie en rijdt over een parcours met hindernissen. Wie het snelst eindigt wint. Iedere baal die van de stapel valt, levert 10 strafseconden op. Dit geldt ook voor balen die van de stapel op de wagen vallen, zoals bij het winnend damesteam.

De lat
Door het hoge niveau van de vorige jaren was een hindernis met een balk extra zwaar gemaakt. Geen succes, een foutloze race moest mogelijk blijven. De lat lag te hoog, de balk werd uit het traject gehaald.

Samenwerking
Een blauwe ploeg van vrijwilligers ruimde de afgevallen balen op. In de praktijk zag je dat de ploeg die ze hadden laten vallen deze mannen bij het klusje hielp. De samenwerking was ook hier optimaal.

De dames
Het team 'Touwtjes in Handen' uit Driebergen was als derde damesteam aan de beurt. Vorig jaar uitgedaagd door hun partners, uit een herenteam. Hun naam had niets met de rolverdeling thuis of de touwtjes rond de hooibalen van doen: ze zijn succesvol als touwtrekteam. Ook dit team moest een strategie kiezen: alles zo snel mogelijk en risico's bij de hindernissen op de koop nemen of degelijk stapelen en risico's verkleinen. Vanwege de resultaten van de eerder damesteams (15:26 en 13:15) besloten zij er de sokken in te zetten. En met succes: twee balen eraf maakte van 11:45 een eindtijd van 12:05.

Stadsmensen
Er was veel publiek, Langbroek was uitgelopen. Terecht, want er was voor iedereen wat. Kinderen konden pony rijden en op het luchtkasteel. Het evenement is ook aantrekkelijk voor de stadse Wijkenaren. De deskundige speaker gaf veel wetenswaardigheden over agrariërs in het heden en hoe het vroeger ging.

Meer berichten