De dames hebben er een familiedagje van gemaakt en kwamen op bezoek bij de Wijkse. FOTO: Ben Blom
De dames hebben er een familiedagje van gemaakt en kwamen op bezoek bij de Wijkse. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Cothens Kersenfestival in trek

door Ben Blom

De weergoden zijn de harde werkers van het kersenfestival vaak goed gezind: ook dit jaar was het heerlijk zonnig met op zondag een verkoelend briesje.

Cothen - Het kersenfestival staat als een huis: In de beschermde hoogstam boomgaard is een marktplein met kraampjes van lokale producten. Eén vraag is vaak voldoende voor een vloed aan enthousiasme retour. Ze stralen veel vakmanschap uit en geladen met leuke feitjes kun je naar de volgende kraam door. De kersenkoningin en de -prinses lopen tussen het gewone volk en delen kersen uit.
In een van de kraampjes zien we ander koninklijk bloed: de kraamhoudster is, geïnspireerd door de beroemde postzakjurk van Máxima, een nieuwe hobby gestart. Ze gebruikt geselecteerde en gewassen postzakken om nieuwe producten van te maken. Vlak voor ons bezoek had ze tassen verkocht aan festivalgangers die familie in Noorwegen en Duitsland gaan bezoeken.

Internationaal

De laatste jaren zie je meer Aziatische gezichten op het festival. China bleek als geboorteland het vaakst genoemd. Een dame uit Zwolle had "lang geleden" in Wijk in de horeca gewerkt, anderen zijn door de liefde hier terecht gekomen. Overeenkomstig in hun verhalen was dat ze van een vriend of vriendin gehoord hadden hoe leuk dit festival is.
Zondagmiddag bleven veel mensen gezellig met een drankje of een zak kersen luisteren naar Ome Ko'or en de Jonkees.

Meer berichten