Logo wijksecourant.nl


Vier betrokken partijen: Hans Marchal/WbD, Sarida van der Meer, EWZC, Erik van de Kant/SWS en zijn kinderen / toekomstige gebruikers
Vier betrokken partijen: Hans Marchal/WbD, Sarida van der Meer, EWZC, Erik van de Kant/SWS en zijn kinderen / toekomstige gebruikers (Foto: Ben Blom)

De EigenWijkse versnelt de toekomst

Door Ben Blom

Win voor alle betrokken partijen

Op landelijk niveau lijkt de energietransitie steeds naar achteren geschoven te worden. Het is verfrissend om te zien dat lokaal steeds groter stappen gezet worden. Zaterdag werden 1.350 zonnepanelen op het dak van de turnhal op sportpark Mariënhoeve opgeleverd, goed voor de equivalent van 100 huishoudens.

Wijk bij Duurstede - De zonnepanelen-activiteit is mede door de oplevering van het zonnedak op de multifunctionele hal zo groot geworden dat de oprichting van een eigen coöperatie zinvol werd: De EigenWijkse Zon Coöperatie werd daarmee een feit. Deze naam was net zo voorspelbaar als de benoeming van de eerste voorzitter: Sarida van der Meer.

Lokaal

De kracht van de coöperatie zit voor een belangrijk deel in het verdelen van de opbrengst binnen de eigen leden. Vanuit die geest ligt het ook voor de hand dat de opdrachten aan lokale bedrijven worden gegund. Claus van der Velden en Rik van der Horst (Volt4U) hieven daarom graag het glas met de overige leden. Het succes van de EigenWijkse maakt haar aantrekkelijk voor andere, grotere partijen die de Wijkse situatie onvoldoende kennen.

Voorlichting

Naast de verkoop van zonnepanelen stopt de EWEC ook veel energie in voorlichting. Daarmee bereikt ze een groep die voor anderen zoals Gemeente, Provincie nauwelijks te bereiken is. EWEC zit met haar winkel zeer benaderbaar. Voor de gemeente betekent dit dat elke euro in EWEC besteed verveelvoudigd terecht komt bij de gemeentelijke aspiraties.

Stichting WijkSport

Stichting Wijksport heeft in haar doelstellingen staan zich in te zetten voor de jeugd en dus de toekomst. Erik van de Kant was na een rommelige periode het enige overgebleven bestuurslid. Ondanks de vele activiteiten die op zijn bord terecht kwamen, heeft hij zich ingezet voor een goede samenwerking. Dit partnerschap is in die zes jaar alleen maar verbeterd bevestigde Henk Muis, toen ook al voorzitter.

Projecten: samen 2.500 panelen

Het eerste project waarvoor EWEC een onderzoek heeft laten doen, was bij het Revius. De energie van de 165 panelen worden door de school zelf gebruikt. Op de Bosscherwaarden kwamen 505 panelen van de stroomfabriek. De judohal op Marienhoeve heeft nu 480 panelen en de multifunctionele hal nu dus 1.350. De snelle rekenaar heeft dus vast kunnen stellen dat EWEC nu bij 2.500 zonnepanelen initiatieven heeft genomen. Op dit moment is een rente van 4 procent voor veel mensen een uitstekend aanbod.

Meer berichten