Logo wijksecourant.nl


Engbert weegt de kuikens, meet botten en snavel. De ooievaars liggen er bij alsof alle leven eruit is, totdat ze terug op het vertrouwde nest zijn
Engbert weegt de kuikens, meet botten en snavel. De ooievaars liggen er bij alsof alle leven eruit is, totdat ze terug op het vertrouwde nest zijn (Foto: Ben Blom)

Wijkse ooievaarskuikens geringd

Ben Blom

Het gaat weer goed met de ooievaars. In tijden dat het minder ging is men begonnen om de ooievaars te ringen. Vogelliefhebbers konden dan melden welke ooievaar ze gezien hadden of dood gevonden. Hieruit kon de wetenschap routes afleiden en vaststellen welke risico's voor de ooievaar levensbedreigend zijn.

WIJK BIJ DUURSTEDE - Binnen onze gemeente zijn drie ooievaarsnesten bekend, in de Volderstraat, op het Vikinghof en bij de zorgboerderij Bartiméus, tussen Cothen en Langbroek. Alle drie de nesten zijn bewoond en hebben nakomelingen voortgebracht. Donderdagmiddag was de ladderwagen van de brandweer in Doorn beschikbaar om de ooievaars te ringen.

Gecertificeerd
Het ringen van ooievaars is voorbehouden aan houders van een landelijk certificaat. Het gebied Utrecht en een stukje van Noord Holland is toegewezen aan Engbert van Oort. In dat gebied zitten zo'n 140 ooievaarsparen, voor zo ver bekend. Engbert verzorgt hiermee zo'n derde van alle ooievaars in Nederland. Door het ringen wist hij dat een mannetje dat twee jaar geleden bij Bartiméus was geboren, gezien was in Waaldijk, een gehucht aan de zuidelijke kant van de Maas ter hoogte van Wadenoijen.

Voorwaarden
Niet elk ooienvaarsjong wordt geringd: de eigenaar van het nest moet dat willen én het terrein moet begaanbaar zijn. Met het oog op de bodemgesteldheid op dit moment en het maaiplan hebben de vogelgroep en de boswachter besloten om dit jaar het Vikinghof over te slaan.

Tachtiger jaren
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw waren er grafieken over de aantallen ooievaars. Die bleken qua groei precies overeen te komen met de aanwas van pasgeboren babies. Ze werden toentertijd in het onderwijs gebruikt om studenten te leren niet alles te geloven wat de statistieken lijken te zeggen.

Meer berichten