Logo wijksecourant.nl


De kinderen werden door trainsters van MBition geïnspireerd op te warmen.. Achter hen overlegt jongerenwerker Eno met de initiatiefnemers.
De kinderen werden door trainsters van MBition geïnspireerd op te warmen.. Achter hen overlegt jongerenwerker Eno met de initiatiefnemers. (Foto: Ben Blom)

Eén opening in twee afleveringen

door Ben Blom

De regen kwam helaas meespelen

Wijkse jongeren wilden een actief speelpark op de plek waar de verouderde halfpipe kapot lag te zijn. Jaren geleden hebben ze, begeleid door Binding, in de zomer kinderen skatelessen te geven. De echte transformatie startte toen er voor de eerste keer vuurwerkgeld beschikbaar kwam.

Wijk bij Duurstede - Vorige week woensdagochtend hebben 420 basisschoolkinderen workshops gehad op het nieuwe speelpark. Na een vrolijke dans opwarming door MBition doorliep Iedere groep drie van de zes workshops: met een BMX op de nieuwe pumptrack, Skaten onder leiding van ervaren Maikel en Mark, bouwen met wilgentenen in de natuurtuin, bootcamp o.l.v. Invormsport, skilopen, touwtrekken en andere Hollandse spelen.

Basisscholen

De drie basisscholen hebben een speciale binding met het park. Ze zullen op regelmatige basis gebruik maken van het park, hebben BMX'en in beheer en zullen bij toerbeurt het park papiervrij maken. Daarvoor worden ze beloond met fruit van de grootgrutter.

Ouders, buurtgenoten

De betrokkenheid bij het speelpark is groot. Met een enkele oproep waren er ruim voldoende helpers bereid om bij de opening te assisteren.

Natuurtuin

Bij de oude appelgaard ligt de Natuurtuin waar de kindern met wilgentakken een afrastering en diverse bouwsels hebben gemaakt. De kinderen van de drie basisscholen hebben geleerd van Ruud Waltman en cultuurcoach Bo Hendriksen hoe je met de buigzame twijgen een stevig bouwsel neer kunt zetten. De tuin is ook bij uitstek geschikt voor natuureducatie.

De eerste dagen

De eerste dagen, het begon al vóór de woensdag, bleek al direct de aantrekkingskracht van het Speelpark. Op de pumptrack verschillende vervoersmiddelen en grote variëteit aan ervaring door elkaar. Hier merk je dat de oudere kinderen zich verantwoordelijk voelen voor de kleintjes die ook eens willen proberen. Ouders kijken geamuseerd toe tot de kleintjes na een paar rondjes bezweet en rood van de opwinding zich weer melden. Moeders vertellen dat ze sinds woensdag elke dag van hun koters naar het Speelpark "moesten".

Rustige momenten

Op vrijdagochtend startte de Wijkse graffiti-artiest Arno Grotenhuis met het kunstwerk met de nieuwe naam. Een jonge vader met twee kinderen van de voorschoolse leeftijd kwam likkebaardend het parcours bekijken. Zelf had hij nog een BMX staan uit vervlogen tijden. "Die ga ik voor hem - hij wees naar zijn oudste - weer opknappen" zei hij met een grijns. Op de Hordenweg remt een auto af, de moeder wijst voor de achterbank naar het Speelpark.

Dit kan alleen in Wijk

Chapeau voor de initiatiefnemers, de omwonenden, de vrijwilligers, gemeente en de sponsors. Wijk is trots op het Speelpark

Meer berichten