Logo wijksecourant.nl


Concerten bij het kasteel.
Concerten bij het kasteel. (Foto: )

Dag van het Kasteel

Regio - Door het hele land trokken ruim 120 kastelen, landgoederen en kasteelplaatsen - met sporen van verdwenen kastelen - weer vele liefhebbers naar Dag van het Kasteel op tweede pinksterdag, dit jaar met Over De Grens als thema. Gezinnen namen een kijkje op een kasteel in hun omgeving, anderen reisden verder weg om een programma bij te wonen op de veelal particuliere historische locaties. Met voorstellingen, lezingen en concerten rond de thema's Koloniale banden, Internationale familiebanden en Grenzeloze muziek beleefden zowel publiek, performers als eigenaren verrassende en soms ontroerende momenten.

Koloniale banden: een beladen onderwerp veelzijdig belicht

Een groot aantal kastelen en buitenplaatsen heeft banden met het koloniaal verleden. Toch is het voor velen nog een beladen onderwerp. Zeven locaties hebben een bijdrage geleverd om dit onderwerp vanuit meerstemmig perspectief voor het voetlicht te brengen.

Op Landgoed Vollenhoven in Utrecht ontving bewoonster Liline Haitsma Mulier een zeer geïnteresseerd publiek in haar huis voor de lezing van neerlandica Frieda Heijkoop, die werkt aan een boek over Vollenhoven. De koloniale banden van verschillende voormalige eigenaren van Vollenhoven werden belicht, waaronder baron Van der Capellen die tot 1826 gouverneur-generaal was in Nederlands-Indië. Daar had zich ingezet voor de ontwikkeling van het land en de bevolking. Bij zijn terugkeer naar Nederland nam hij Ourika mee, die eerder als jong meisje uit Papoea Nieuw Guinea was ontvoerd. Zij trouwde met een tuinknecht van Vollenhoven. Singer-songwriter Shishani maakte indruk met haar eigen ode aan Ourika, door zich te verplaatsen in Ourika vanuit haar eigen gevoel van vervreemding in Nederland.

Verleden komt tot leven

Zo brachten de programma's Koloniale banden en Internationale familiebanden bezoekers op verrassende wijze in contact met het verleden. Daarnaast boden zes kastelen en buitenplaatsen jonge musici een podium, waarbij op elke locatie een andere periode uit de muziekgeschiedenis tot leven kwam. Bezoekers waren vol lof over de originele invulling van het thema Grenzeloze Muziek en de kwaliteit van de musici. Zo bracht het klassieke strijktrio AlLuTe Indonesische krontjong muziek ten gehore op buitenplaats Doornveld te Doorn - een verwijzing naar een voorouder van de huidige bewoners die theeplanter was in Indonesië.

Liefhebbers van middeleeuwse kastelen bezochten de Archeotrails - routes langs sporen van verdwenen kastelen - in Utrecht, Groningen en Gelderland en Overijssel. Daarnaast werd er volop genoten van uitgezette fietsroutes, onder meer langs Exoten op landgoederen, en natuurlijk van de activiteiten en rondleidingen bij alle deelnemende locaties.

Meer berichten