De houthakkers: Henk van Werkhoven. Wim van Setten, Peter Heijnis en Frans Hoving maaiden het gras om de wandelpaden goed begaanbaar te houden. Co Maas was deze week op vakantie. FOTO: Ben Blom
De houthakkers: Henk van Werkhoven. Wim van Setten, Peter Heijnis en Frans Hoving maaiden het gras om de wandelpaden goed begaanbaar te houden. Co Maas was deze week op vakantie. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

De stille werkers op de Vikinghof

Door Ben Blom

Noordelijk van de Kromme Rijn, ter hoogte van Jumbo en Welkoop ligt een verrassend afwisselend stukje natuur dat door steeds meer dieren ontdekt wordt. Onder de grond liggen archeologische schatten geconserveerd. Daarboven is een biotoop waar bijzondere planten en dieren leven.

Wijk bij Duurstede - Er is geen twijfel dat er ooit Vikingen op de plek zijn geweest. De houthakkers hebben de voormalige loop weer blootgelegd. Vlak bij de loop twee plasjes, goed voor insecten, amfibieën en vogels. aan de rand bloeien nu de orchideeën. Deze plek was ooit bedoeld als onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, een plan dat staatsecretaris Bleeker destijds in de ijskast heeft gezet.

Burcht

Blijkbaar zijn er wel wat verbindingen gebleven, want een familie das heeft zich hier afgelopen jaar gevestigd. Tijdens een mok koffie zien twee houthakkers zelfs een das een pad oversteken, een zeldzaamheid voor deze nachtdieren. Jonge konijntjes knabbelen binnen het zicht aan het jonge gras.

Aangelijnd

Frans Hoving is vogelkenner en hoort telkens nieuwe vogels. Een oude boom is blijven staan als woning van een groene specht. Uit respect voor de jonge dassen en de andere beesten, vragen de mannen om de honden aan te lijnen als de Vikinghof wordt bezocht.

Bankje

Bij de oude rivierloop (meer dan 4 duizend jaar oud) is een bankje gezet, om de omgeving op je in te laten werken. Het is een trefpunt van jongeren geworden. Frans is trots op deze jongeren: na een kort gesprekje laten ze het plekje schoner achter dan dat ze het aantreffen.

Hard gewerkt

Frans laat zien wat de mannen gedaan hebben om de natuur zich te laten ontwikkelen. Veel jonge (berke-)boompjes verwijderd, jaarlijks wordt het riet verwijderd om dichtgroei te voorkomen. Eigenaar het Utrechts Landschap faciliteert met materiaal. Een enkele keer neemt een vaste bezoeker wat lekkers mee als waardering voor bij de koffie.

Ringslangen

Het gebied is geschikt voor ringslangen. Bij de plassen worden broeihopen aangelegd waar de zon helpt de eieren uit te broeien. De bomen zijn aangepast zodat ze niet inde schaduw liggen. We hadden het geluk dat Frans ons door het gebied heeft geleid, waardoor je aandacht kon schenken aan bijzonderheden die een ongeoefend oog anders zou missen. Een bezoekje aan het gebied, zo dicht bij de stad, is zeker een aanrader.

Meer berichten