Foto varen met de Helena naar Dordrecht
Foto varen met de Helena naar Dordrecht

Turfvaart met klassiek zeilschip 'De Helena'

Iedereen kan meevaren naar Vreeswijk

Met het oudste, nog zeilende rivierschip van Nederland varen over de Lek? Gilbert van Schoonbeke en VVV Kromme Rijnstreek nodigen iedereen uit om een etappe op de reis richting zijn thuishaven Antwerpen mee te varen tussen Wijk bij Duurstede en Vreeswijk.

29 juni

Van 22 juni tot en met 6 juli wordt de historische vaartocht Veenendaal – Antwerpen gemaakt met het oudste, nog zeilende rivierschip de stevenaak Helena. 29 juni gaat de reis van Wijk bij Duurstede naar Vreeswijk. Iedereen die mee wil varen, kan een ticket kopen via www.gilbertjaar2019.nl/turfvaart. Of via de website van VVV Kromme Rijnstreek, want de VVV laat iedereen graag meegenieten van het rivierenlandschap en de Utrechtse Heuvelrug. De Helena vaart langs landgoederen, uitgestrekte natuur, fruitboomgaarden, weilanden, cultuurhistorie en de uiterwaarden aan de Lek. Ook voor inwoners van Utrecht leuk, want je vindt het allemaal op fietsafstand van de stad.

Turfvaart route

Voor de eerste symbolische etappe, de Gilbert Regatta, van Veenendaal naar Rhenen worden op 22 juni turfaken ingezet. Vanaf 28 juni vaart de Helena van Rhenen naar Antwerpen. Locaties op de route zijn: Rhenen, Wijk bij Duurstede, Vreeswijk, Schoonhoven, Dordrecht, Willemstad, Bruinisse, Yerseke, Antwerpen en Hemiksem. De vaartocht staat in het teken van verbinding. Die verbinding wordt ook nadrukkelijk gezocht met de aanlegplaatsen. Zo biedt Wijk bij Duurstede een sfeervol voorprogramma aan in de binnenstad en verzorgt Museumwerf Vreeswijk een bijzondere rondleiding. Onderweg zorgt Jaap Pilon voor de nodige sterke verhalen, zo heeft hij beloofd. Het volledige programma staat op de websites van Gilbertjaar 2019 en VVV Kromme Rijnstreek.

500 jaar

Aanleiding voor deze tocht is het Gilbertjaar 2019. Onder deze noemer vinden in Veenendaal het hele jaar door tal van activiteiten plaats om de 500ste geboortedag te vieren van Gilbert van Schoonbeke. Deze grensverleggende en doortastende ondernemer uit Antwerpen is met zijn exploitatie van de veengronden rondom Rhenen van belang geweest voor het ontstaan van Veenendaal. Omdat hij de turf per schip naar Antwerpen liet vervoeren, ontstond het idee voor deze unieke vaartocht, die door de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal samen met de Vrienden van het Brouwershuis uit Antwerpen en De Klassieke Rederij georganiseerd wordt.

Bijgevoegd: Foto varen met de Helena naar Dordrecht

Meer berichten