Persbericht: Geen speeltoestellen van inwoners in de openbare ruimte

Geen speeltoestellen van inwoners in de openbare ruimte

In de gemeente Wijk bij Duurstede staan op verschillende plekken in de openbare ruimte speeltoestellen van inwoners. De gemeente vraagt aan iedereen deze toestellen weg te halen. De reden hiervoor is dat deze speeltoestellen niet worden gekeurd. De gemeente kan daarom de veiligheid niet garanderen en kan aansprakelijk worden gesteld wanneer er ongelukken gebeuren. Komende weken brengt de gemeente dit onder de aandacht. In juli worden de speeltoestellen van inwoners die dan nog in de openbare ruimte staan weggehaald.

Gemeente is verantwoordelijk voor speeltoestellen

Het gaat om speeltoestellen van inwoners, zoals glijbaantjes en trampolines. "Wij begrijpen dat het ontzettend leuk is om op een mooie dag extra speeltoestellen op straat of in de speeltuin te plaatsen, zodat iedereen in buurt nog fijner kan spelen," geeft wethouder Wil Kosterman aan. "We vragen echter om uw begrip om dit niet te doen in verband met veiligheid en onze aansprakelijkheid. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor speeltoestellen die in de openbare ruimte staan, ook als deze niet van de gemeente zijn", aldus wethouder Hans Marchal.

Gemeente kan werk niet uitvoeren

Naast veiligheid is er nog een andere reden om particuliere speeltoestellen niet toe te staan in de openbare ruimte. Door de speeltoestellen worden medewerkers van de gemeente gehinderd om hun werk te kunnen doen. Ook kunnen de speeltoestellen de openbare ruimte blijvend beschadigen.

Brief met verzoek om het speeltoestel te verwijderen

Vanaf juli plakt de gemeente op speeltoestellen die dan nog in de openbare ruimte een handhavingsbrief. Als de eigenaar bekend is, ontvangt hij of zij ook een brief met daarin het verzoek om het speeltoestel weg te halen. Daarnaast maakt de gemeente via haar website en op social media alle locaties bekend waar speeltoestellen van inwoners staan. Kort hierna haalt de gemeente de speeltoestellen weg.

De eigenaar kan zijn of haar speeltoestel binnen 13 weken ophalen op de gemeentewerf. In de toekomst blijft de gemeente controleren of er particuliere speeltoestellen staan in de openbare ruimte.

Meer berichten