André kent de geluiden van het bos, heeft de mussen zien verdwijnen en andere zien komen. Door goed beheer is er gevarieerde flora en fauna.
André kent de geluiden van het bos, heeft de mussen zien verdwijnen en andere zien komen. Door goed beheer is er gevarieerde flora en fauna. (Foto: Ben Blom)

De eerste veertig Waikse stadsdichten

 Door Ben Blom

André van Zwieten in zijn element

Ik bel aan bij het huis aan het bos. De roestvrijstalen belknop laat twee bellen horen: die van hemzelf en die van de kapsalon van zijn vader. De dichter doet zelf open.

Wijk bij Duurstede - André van Zwieten was vijftien toen hij, natgeregend door een fietstocht vanuit Zeist, door een klant in de kapstoel met de woorden "O land van mest en mist, van vuilen, kouden regen, Doorsijperd stukske grond, vol killen dauw en damp" werd begroet. Later dat jaar maakte André kennis met Drs. P. die samen met Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs Potverdriedubbeltjes had geschreven. Dit cadeau voor een vriendje kocht hij snel ook voor zichzelf. Inmiddels is het boek Versvormen van de Drs. vast onderdeel van zijn dichtersuitrusting.

Stadsdichter

Het was de oud-burgemeester Guus Swillens die de behoefte aan een stadsdichter voelde. Nog voor deze een zoektocht was gestart, realiseerde Guus zich dat we die eigenlijk al hadden: André had bij de bebouwing van de kerktoren de ondeugende bisschop in rijmwoorden op het steigersdoek geprojecteerd. En een twintigtal winkelpanden van berijmde historie voorzien. Tijdens de evaluatie van de Bloesembruiloft – zijn eerste grote muziektheaterstuk – kreeg André van regisseur Karel Schneider en zakelijk leider Wijnand Eissens te horen dat hij als stadsdichter werd voorgedragen. Het college van B&W besloot conform en op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, 6 januari 2014, declameerde André zijn eerste gedicht in die rol voor een enthousiast gehoor.

Oeuvre

39 van de nu 40 gedichten staan nu op de gemeentelijke site. Het is te adviseren ze gedoseerd te consumeren. Het is een rijk oeuvre van blijdschap en droefenis, van diepgang en verstrooiing. Maar altijd met kwaliteit: deze dichter legt de lat hoog. André is ook buiten de stadsmuren bekend, zo organiseerde hij namens de provincie de Parade der Poëten in Calypso en elders en is hij betrokken bij het vinden van een nieuwe collega in onze buurgemeente de Utrechtse Heuvelrug.

Functieomschrijving van een stadsdichter

Dat een staddichter bij gebeurtenissen een gedicht schrijft ligt voor de hand. Ook bij André gebeurt dat op de bovenetage, waar zijn kantoor is gevestigd, uitkijkend op dat bos, het Dorestadplantsoen. Maar naast het schrijven hoort de voordracht er ook bij. De aanvankelijke aarzeling op dat gebied is inmiddels verdwenen: een goed gedicht draagt zichzelf voor zegt de bescheiden stadsdiichter daar zelf over.

Meer berichten