Op vraag of Wijk de burgemeester nog een keer terugziet antwoordde Tjapko: "We blijven contacten onderhouden vanwege de vele vrienden."
Op vraag of Wijk de burgemeester nog een keer terugziet antwoordde Tjapko: "We blijven contacten onderhouden vanwege de vele vrienden." (Foto: Christi Wijnen)

Tjapko, tot ziens

door Christi Wijnen

Wijk bij Duurstede – Correspondent en fotograaf Christi Wijnen ging op pad om de burgemeester te ontmoeten in het Huis van de Gemeente. Een terugblik op ruim zes jaar burgemeesterschap in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede

Tjapko, klopt het dat je van een boerderij komt in Groningen?
"Het akkerbouwbedrijf was van mijn grootvader en was gevestigd in Nieuw-Beerta in Oost-Groningen. Als oudste kleinzoon was ik daar vaak te vinden en ik had zeker aspiraties om het bedrijf over te nemen, dat bleek niet rendabel. Ik heb nog wel een jaar Hogere Landbouwschool in Groningen gedaan. Na dat jaar kwam ik tot de conclusie dat ik toch iets minder praktisch was en ben toen overgestapt naar Wageningen en heb daar Landbouw Economie gestudeerd."

Toch nog een beetje agrariër?
"Het leuke van burgemeester zijn hier is de combinatie van een mooie stad en dorpen, met betrokken inwoners en een prachtig buitengebied met fruitteelt, melkveebedrijven en landgoederen. Die combi is bijzonder en aantrekkelijk."

Wanneer zag je het burgemeesterschap als volgende stap?
"In 2005 maakte ik de overstap van bedrijfsleven naar de gemeentelijke overheid. In de avonduren was ik daarnaast raadslid in Deventer. Ik vond dit een leuke en interessante wereld en bedacht me dat ik ook wel bestuurder zou willen zijn. In 2011 was de tijd rijp hiervoor. Ik heb toen stagegelopen bij twee burgemeesters in Zaltbommel en in de gemeente Súdwest Fryslân. Dit beviel mij goed en ik heb dit pad vervolgd."

Welke ervaring in Wijk bij Duurstede maakte indruk?
"Ik heb veel indrukwekkende ervaringen mogen meemaken. De ervaringen die de meeste impact op me hadden, gingen over persoonlijk leed. Als burgemeester kun je dit leed niet wegnemen, maar soms kun je de mensen een luisterend oor bieden door er te zijn of van je te laten horen. Een andere ervaring, die gelukkig alleen materiële schade met zich meebracht, was de windhoos in 2013. Hier zag je dat de saamhorigheid en de betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers naar elkaar toe, zeer groot was. Ook dit maakte indruk op mij."

Wat heb je geleerd in Wijk bij Duurstede?
"Hoe leuk het vak van burgemeester is. De hele dag door heb ik met heel verschillende mensen en situaties te maken. Dit geeft variatie in het werk en je maakt heel veel mee, leuke, bijzondere en soms verdrietige gebeurtenissen. Mensen hebben me ook veel toegelaten in wat ze bezighield. Gaandeweg leerde ik Wijk, Cothen en Langbroek steeds beter kennen en kon ik verbindingen leggen en mensen bij elkaar brengen.

Tegen welke persoonlijke en zakelijke grenzen ben je aangelopen?
De politieke koers in de gemeente wordt bepaald door de gemeenteraad. Als burgemeester kun je dat ondersteunen samen met wethouders en de ambtelijke organisatie. Dat is mijn zakelijke begrenzing. Persoonlijk lopen werk en privé vaak door elkaar heen, dat is het leuke van het werk en heeft veel charme. Soms is het wel eens lastig. Bijvoorbeeld als we met ons gezin een ijsje gaan halen en ik in de ogen van de kinderen steeds met iedereen aan het praten ben. Tegelijkertijd is toegankelijkheid en open staan voor anderen wel onderdeel van mijn functie. En per saldo is dit juist een van de leuke dingen van het burgemeester zijn vind ik."

In 2018 zei je in een interview dat het burgemeesterschap in Wijk 'je mooiste baan tot nu toe was', klopt dat nog?
"Dat is nog steeds zo. Daarom wil ik ook graag burgemeester blijven. Het is ook de reden dat ik in een andere gemeente in een wat meer stedelijke omgeving wil kijken hoe dat gaat. Weer andere uitdagingen. Voor burgemeesters geldt een verhuisplicht. Dat betekent dat in de timing voor een nieuwe stap, ook de gezinssituatie meeweegt. Er is nooit een ideaal moment om te verhuizen. Onze tweeling zit in groep 8 en zij gaan na deze zomer de stap maken naar de middelbare school, dan is nu een passend moment.

Wat zijn Echte Wijksen kenmerken?
De grote betrokkenheid, verbondenheid en de trots die ik zie in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. De eigenwijksheid, dat vind ik mooi."

Terugkijkend, zijn er zaken die je nu anders opgepakt zou hebben? Zo ja, welke?

"Lastig. Natuurlijk zijn er altijd dingen waarvan je achteraf denkt, dat had ik anders kunnen doen. Maar omdat je ervan geleerd hebt en het met elkaar meemaakt word je er sterker en beter van. Het is dus maar de vraag of je het met de kennis van nu anders had gedaan. De intensieve samenwerking met gemeente Houten is een mooi voorbeeld. Het ging hier om een onderzoek naar een mogelijke ambtelijke fusie, geen herindeling. Uitgangspunt was om 2 zelfstandige gemeentes te blijven. Na de onderzoeksfase bleken de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen. We zijn de ambtelijke fusie dus niet gestart. Ik had een andere uitkomst gehoopt, maar ben wel trots op het zorgvuldige proces waarmee we met elkaar tot deze conclusie zijn gekomen.

Volgende week burgemeester van Amstelveen. Kleine stad kleine problemen, grote stad grote problemen?
"Iedere samenleving heeft haar eigen vraagstukken. Belangrijk is om de nieuwe gemeente te leren kennen; de inwoners, verenigingen, hoe politiek de hazen lopen. Er liggen allerlei vraagstukken daar. Aan de andere kant zijn ook weer zaken hetzelfde: ook daar wordt Koningsdag gevierd."

Een van je hobby's is lezen, wat ligt er op je nachtkastje deze week?
"Er liggen twee boeken op het nachtkastje: De levens van Jan Six van Geert Mak en een bijzonder boekje dat ik heb gekregen: Het Stadsbestuur van Wijk bij Duurstede in de 2e helft van de 17e eeuw, geschreven door Rob Butterman.

Gaan jullie je buurtje missen?
"Ja. Absoluut. We hebben leuke buren, vrienden in de buurt en een mooie omgeving dicht bij de binnenstad. We blijven hier nog een paar maanden wonen. Het zou het meest praktisch zijn om het nieuwe schooljaar in Amstelveen te kunnen starten. We blijven contacten onderhouden door de vele vrienden."

Meer berichten