Het raamwerk van de dierenkop is klaar. De makers overleggen met Bo hoe het vlechtwerk het best kan worden aangepakt
Het raamwerk van de dierenkop is klaar. De makers overleggen met Bo hoe het vlechtwerk het best kan worden aangepakt (Foto: Ben Blom)

Cultuurcoach Bo laat een oud ambacht herleven

Door Ben Blom

De leerlingen van de Windroos hebben vorige maand wilgen geknot, samen met Ruud Waltman, die al vele kinderen natuureducatie heeft gegeven. De kinderen, allen tussen acht en tien, staan open voor nieuwe dingen. Ze pikten de instructie van Cultuurcoach Bo Hendriksen snel op: eerst een ontwerp maken, daarna een raamwerk en tenslotte de vlakken met vlechtwerk steviger en mooier maken..

Wijk bij Duurstede - De Windroos is een van de scholen die mee gaan bouwen aan de objecten van wilgentenen in het nieuwe Speelpark. In dit park heeft iedere leeftijdsgroep zijn eigen, veilige vak waar de uitdagingen aangepast zijn aan de leeftijd. In de oude boomgaard kun je meer leren over de natuur maar ook boomhutten bouwen.

Basisscholen

De basisscholen werken mee, als onderdeel van het lesprogramma. De eerste keer gingen ze er op uit om wilgentenen te knotten. Deze week is de tweede keer waarbij ze creatief en ambachtelijk met wilgentenen objecten maken. Met de aangeleerde kennis en vaardigheden kunnen de kinderen starks hun eigen speelomgeving in het speelpark maken.

Flexibel

Natuurlijk is het leuk om de wilgentakken, die jaarlijks gerooid worden rond Langbroek, weer terug te zien in een nieuw speelpark. Maar het heeft ook het enorme voordeel, legt Ruud uit, dat je er niet voor altijd aan vast zit. Je kunt elk jaar vernieuwen en aanpassen, zoals de fantasie van de kinderen het bedenkt.

Eigen speelpark

Deze weken wordt het speelpark opgebouwd. Omdat alle gebruikers, jongeren, kinderen en sporters zelf meewerken aan het bouwen wordt het in hoge mate hun éigen speelpark. Een groep jongeren hebben de zware skate-elementen verplaatst en de hekwerken om de bouwplaats gezet. De professionals braken een deel van het asfalt op en hebben met zand een profiel gemaakt waar het circuit (men noemt dat een Pumptrack) op gaat rusten. Op dit circuit kunnen de kleintjes met hun driewielers, maar ook ervaren BMX'ers en rolstoelers aan de gang. En de kinderen gaan hun eigen vak zelf inrichten met objecten van wilgentenen. Met eigen handen naar eigen inzicht gemaakt.

Leeftijden

Ieder leeftijd heeft zijn eigen vak, maar zitten relatief dicht bij elkaar om het "grote broer-effect" te stimuleren, waarbij de oudere kinderen de jongeren even helpen. Om het park is een hek, zodat de ouders hun kindern kunnen laten gaan. En die ouders zitten waarschijnlijk op een van de bankjes die door kinderen onder begeleiding van Rachida Buzhu en Dymphna van der Meer zijn opgepimpt.

Van ons allemaal

Als je iedereen die aan de totstandkoming heeft meegewerkt bij elkaar wilt zetten, heb je een forse ruimte nodig. Natuurlijk verdient de wisselende groep jongeren die het zo lang heeft volgehouden een bijzondere plek. Maar ook de omwonenden met praktische ideeën, ambtenaren met hun kennis van regelgeving en bedrijven die met kennis, materialen en financiële bijdragen het uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt.

Meer berichten