Ruth Schreuder en Marlies Snijders in de eenakter "Ik huil mijn vaders tranen" van Martine Faber tijdens Theater na de Markt in het Calypso theater op 4 mei. FOTO: Ben Blom
Ruth Schreuder en Marlies Snijders in de eenakter "Ik huil mijn vaders tranen" van Martine Faber tijdens Theater na de Markt in het Calypso theater op 4 mei. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Ook de jeugd herdenkt 4 mei

door Ben Blom

Het is geen vraag meer of de belangstelling voor de herdenking op 4 mei blijvend is. Tijdens de kranslegging stonden ook op de voormalige straten dikke rijen belangstellenden.

Wijk bij Duurstede - Eerder had burgemeester Tjapko Poppens in een volle kerk benadrukt dat democratie ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Bij het vrouwenkoor Davina kon daarover nagedacht worden. Aukje Boer droeg het gedicht van landelijk winnares Marleen de Witte voor. Guus Swillens duidde fragmenten uit het dagboek van onderduiker Aron Speijer en zijn gastgezin. Na de de kerk werden kransen gelegd, door organisaties maar ook door een jong kind met haar grootvader.

Theater na de Markt

Klezmerband "Játszani" lokte de bezoekers van de Markt naar Calypso. Binnen traden ze op vóór de eenakter en afsluitend in de foyer. In de grote zaal zette het jaarlijkse Theater na de Markt bezoekers aan het denken over de betekenis van wat ooit gebeurd is voor onze eigen tijd. In de eenakter "Ik huil mijn vaders tranen" vertellen twee dochters over de relatie met hun vaders, die beiden aan de andere zijde van de goed/fout lijn de oorlog hebben beleefd. Afwisselend zijn de dochters in gesprek met een stoel, die hun vader heeft nagelaten. De onderlinge verschillen verdwijnen. De dochters lijken door het leven meer overeenkomsten te hebben gekregen. Aan het einde vallen ze in elkaars armen als teken dat de verschillen zijn overbrugd. Beide actrices wisten door hun spel de zaal te boeien en hun personages zeer geloofwaardig neer te zetten. Ruth Schreuder en Marlies Snijders kregen dan ook een verdiend applaus van de ruim honderd bezoekers. Er blijkt ook vanuit de jeugd belangstelling voor de dodenherdenking, niet alleen in Wijk bij Duurstede, ook landelijk is hiervoor meer jeugdige interesse.

Meer berichten