links: Gerard Migchels (CDA), midden: Rob Willems (GroenLinks) en rechts: Jeroen Brouwer (SP)
links: Gerard Migchels (CDA), midden: Rob Willems (GroenLinks) en rechts: Jeroen Brouwer (SP) (Foto: Ben Blom)

Wordt het lente in de gemeenteraad?

door Ben Blom

Een jaar geleden werd een nieuwe raad gekozen. De verkiezingsstrijd werd onWijks hard gevoerd: er werd belastingverlaging gekoppeld aan hogere uitgaven en een wethouder gediskwalificeerd. In de raad trad een verkilling op die leidde naar een winterslaap. Uw correspondent heeft aan diverse partijen gevraagd wat er afgelopen jaar voor de burgers verbeterd is. Er kwam geen antwoord.

Wijk bij Duurstede En toen, opeens, was er een raadsbrede thema-avond over wonen. Inhoudelijk deskundigen en betrokkenen deelden informatie. Snel erna werd een motie unaniem aangenomen. Initiatiefnemer Gerard Migchels (CDA) doorbrak hiermee een lange periode waarbij langs de coalitielijntjes werd gestemd. Snel daarna werd het burgerpanel voor het eerst toegepast, een initiatief van GroenLinks o.l.v. Rob Willems. Afgelopen raadsvergadering had Jeroen Brouwer een motie voorbereid om alle componenten bij de energietransitie te bestuderen. Wethouder Marchal is in gesprek met de regio en mocht dat woord met die w (bedoeld is windmolen) niet gebruiken vanwege het coalitieakkoord. Hij was daarmee zeer gehandicapt om op andere onderwerpen (huizen, mobiliteit) resultaten te halen. Door de gedachtewisseling in de raad kreeg de wethouder de noodzakelijke ruimte.

Sfeer
De sfeer in de gemeenteraad van Wijk werd door bezoekende raadsleden van elders vaak opbouwend genoemd. Uw correspondent ging in gesprek met de drie genoemde raadsleden. Alle drie zijn ze betrokken en ervaren bij het raadswerk. Gerard heeft de politieke interesse van huis uit meegekregen van zijn vader, ooit wethouder en burgemeester. Rob's schoonvader was wethouder, Jeroen heeft de interesse bij zijn studie opgedaan. Alle drie diepe wortels in de Wijkse politiek en veel politieke ervaring. Vanuit deze mensen zijn de eerste lentegeluiden te horen.

Correctie
De Wijkse Raad stond lang bekend als opbouwend en samen werkend. Men gunde elkaar wat op z'n tijd. Genoot van het politieke spel met waardering voor elkaar. Waar nodig traden senioren als Gerrit Taute en Tijmen Baas op en stelden de collega's de vraag of we het juiste aan het doen zijn. Deze heren zijn uit de Raad, er zullen nieuwe opstaan. Komende dinsdag wordt in de raadsvergadering een vernieuwde gedragscode vastgesteld, mede naar aanleiding van de manier waarop sommige partijen de campagne voor gemeenteraadsverkiezingen hebben gevoerd.

Meer berichten