Ruud (l) en Hennie: "een appetijtelijke hobby" FOTO: John Beringen
Ruud (l) en Hennie: "een appetijtelijke hobby" FOTO: John Beringen (Foto: John Beringen)

"Eigen oogst smaakt goed"

Door John Beringen

Vereniging… het woord zegt het al: mensen die verenigd zijn omdat ze dezelfde hobby of liefhebberij hebben en daardoor samen iets ondernemen. Wat drijft hen? Een gesprek met Ruud van den Heuvel en Hennie van den Brink (voormalig beheerder van het terrein) die beiden een volkstuintje hebben.

Wijk bij Duurstede - "Tuinieren is altijd leuk," verklaart Hennie. "En de eigen oogst smaakt heel goed." De mannen sommen op wat ze zoal verbouwen: aardappelen, bieten, uien, bonen en in de kas meloenen en zaaigoed. Gaan alle groenten na de oogst in weckflessen? "Dat is redelijk bewerkelijk," reageert Hennie. "We vriezen het in; hoewel je dat niet met alle soorten bonen kunt doen." De volkstuinvereniging omvat enige honderden tuintjes de zijn verspreid over vier locaties. "Overal gaat het er gemoedelijk aan toe," laat Ruud weten.
"Je kent elkaar natuurlijk ook al jaren, hè? En we helpen elkaar als dat nodig is. Als iemand met vakantie is, dan is er altijd wel iemand die dan dat tuintje even water geeft als het lang droog is. Als je alle uren werk rekent dan ben je niet goedkoper uit dan wanneer je groente in de supermarkt zou kopen, maar het is zoals Hennie al zegt: de eigen oogst is heel smakelijk. En het is gewoon heel leuk om lekker rustig in je eigen groentetuintje aan de gang te zijn."

Meer berichten