Het sluisje in Cothen, dat al lang in rust ligt, wordt volgens een vaste procedure opgedraaid door Gerard Strien en Maarten de Wit.
Het sluisje in Cothen, dat al lang in rust ligt, wordt volgens een vaste procedure opgedraaid door Gerard Strien en Maarten de Wit. (Foto: Ben Blom)

De Krommerijnder heeft routes uitgebreid naar Utrecht

Door Ben Blom

Elk jaar, nu al voor de zesde keer, zien bewoners, werkenden en wandelaars op zaterdag en zondag de Krommerijnder varen. In de maanden juli en augustus wordt er ook op woensdagmiddag gevaren.

Wijk bij Duurstede - Het is april, de bloesem staat in de boomgaarden te pronken en het seizoen voor de Krommerijnder is begonnen. In de loop van de jaren wordt de Krommerijnder steeds meer ingezet. Je kunt als groep het schip boeken en dan kan dat ook buiten de reguliere tijdstippen. Op Open Monumentendag zijn er de laatste jaren speciale vaarten naar de activiteiten rond kasteel Rhijnestein (Cothen).

Inzet
In het winterseizoen is er een ploeg bezig om één- of tweejaarlijks het schip te schuren en te lakken tot hij weer ligt te glimmen. De elektriciteit wordt nagekeken en het onderschip bijgewerkt. De EHBO-diploma's worden up to date gebracht. In kleine groepjes worden oefenvaarten gemaakt waarmee, voor de start van het seizoen, elkaars schippersvaardigheden worden versterkt. De laatste jaren is er ook een schoonmaaktrip waarbij afval in en bij de Kromme Rijn wordt verzameld.

Hoogheemraadschap
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beheert de Kromme Rijn. Vanaf het begin zijn er onderlinge contacten. De interesse in elkaars werkzaamheden leidt dit jaar tot een uitbreiding van het vaarprogramma: drie of vier keer per jaar vaart de Krommerijnder door naar Utrecht via de Singel en de Oude Gracht. Een deel van de schippers heeft hiervoor donderdag jl. een theorie- en praktijkopleiding gedaan en zijn nu gecertificeerd om de sluisjes bij Cothen en Werkhoven te bedienen.

Schippers
Schippers zijn over het algemeen goede verhalenvertellers. De achtergronden van de dames- en herenschippers van de Krommerijnder omvatten een breed spectrum: van beroepsvaarders (soms erg jong gestart) tot hobbyschippers die geen zee te hoog gaat. Er zit zelfs een schipper tussen met molenaarservaring, handig als je uit wil leggen waar het balkengat, de rustplaats van het schip, voor is gegraven. Ze zijn - als vele Wijkenaars - trots op de streek waar ze varen en kunnen ook daar veel over vertellen. Een vraag aan boord zal niet vaak zonder antwoord blijven.

Ambassadeurs
De vrijwilligers van de Krommerijnder zijn door hun werkzaamheden uitstekende ambassadeurs van de Kromme Rijnstreek. Ze versterken het aanbod voor de bezoeker en bewoner van de streek.

Route naar Utrecht
In juli en augustus zijn Utrechtvaarten gepland. Er zijn drie etappes: Wijk - Rhijnauwen, naar Utrecht (Singel, Oude Gracht) en terug en tenslotte van Rhijnauwen naar Wijk. Startdagen zijn 10 juli, 31 juli en 21 augustus. Mogelijk volgt er ook nog een vaart in oktober. Zodra de informatie beschikbaar is op de site, kan er via de VVV worden geboekt. De reguliere vaarten als deelnemer(s) of groep, zijn vanaf heden bij de lokale VVV te boeken.

Meer berichten