Vader Kees (Coöperatie Onderlinge Verzekeringen) en zoon Rob (Mocking Hoveniers) in gesprek in hun gezamenlijk kantoor
Vader Kees (Coöperatie Onderlinge Verzekeringen) en zoon Rob (Mocking Hoveniers) in gesprek in hun gezamenlijk kantoor (Foto: Ben Blom)

Een Wijkse familie met een groen hart

Door Ben Blom

Hard werken leidt tot successen

Iedereen kent wel wat nazaten uit de grote en mede daardoor bekende Wijkse families: Vernooij, van Rooijen, de Rooij, Kosterman, Balvers. Vandaag gaan we bij twee leden van de familie Mocking op bezoek.

Cothen - Kees Mocking is geboren in de boerderij aan de Wijkersloot in Cothen als één van 14 kinderen, van ieder soort 7. Kees leidt vanuit hetzelfde pand de Coöperatie Onderlinge Verzekeringen en Rob Mocking Hoveniers. De hele familie is betrokken bij de samenleving. Waar beide heren veel aandacht voor voetbal hebben, zijn er bij de dames enthousiastelingen voor handbal. Rob is scheids, Kees was lang voorzitter bij SVF, de Cothense voetbalvereniging die door een oom van Kees is opgericht. Deze activiteiten kosten veel tijd, maar daar komt ook veel voor terug, meent Kees. Enthousiasme, verbroedering en trots als de club het goed doet. Maar ook samen voor de club aan de slag zoals afgelopen weekend.

Veertig jaar

Rob is inmiddels tien jaar aan het roer van het hoveniersbedrijf dat deze maand veertig jaar bestaat. Het bedrijf neemt vakmanschap serieus en zoekt actief naar mogelijkheden om het beter te doen. Zo zijn ze door de jaren betrokken bij de branchevereniging en hebben met collega's, die op een zelfde manier tegen het vak aankijken, een samenwerkingsverband met de tuinen in Appeltern. Regelmatig worden er gezamenlijk bezoekjes afgelegd naar bijzondere tuinen. Naast de nieuwe ideeën die daar te vinden zijn, wordt ook onderweg in de bus vakmatige nieuwtjes uitgewisseld.

Specialisatie

Het hoveniersbedrijf kan het hele spectrum aan van ontwerp tot onderhoud, maar heeft een zeker specialisatie opgebouwd in het restylen van bestaande tuinen. Soms hebben de tuinbezitters zelf al nagedacht over de mogelijkheden en het is dan erg leuk om ze te verrassen met een afwijkend ontwerp. Struiken krijgen een beter plekje waardoor ze beter tot bloei komen.

De onderlinge

Kees en Marian hebben 33 jaar geleden het management van "De onderlinge" overgenomen. Deze coöperatie heeft 50/50 particuliere en zakelijke klanten. Zakelijk gelijk verdeeld over agrarisch en MKB. Omdat je in eigen omgeving werkt, ken je de klanten en weet je welke risico's belangrijk zijn om te verzekeren. Net als het hoveniersbedrijf nu nog steeds de klanten ontzorgt, zo gebeurt dat ook bij het aangaan van een verzekering, maar zeker ook bij het afhandelen van een calamiteit bij de Onderlinge. Ook zij hebben deze maand een bijzondere mijlpaal bereikt: 400 miljoen totaal verzekerd kapitaal. Blijkbaar wordt persoonlijk contact gewaardeerd in een wereld met steeds meer computerstemmen.

Opleiden

Beiden hebben plezier in jonge mensen die stage komen doen. Dit jaar jadden ze twee Revianen die hun bedrijf op de eerste plaats hadden gezet.

Meer berichten