Tjapko Poppens onderhandelt namens de bouwgroep met Vikingen over de ruil van een bijl voor een amulet en munt voor onder de mast.
Tjapko Poppens onderhandelt namens de bouwgroep met Vikingen over de ruil van een bijl voor een amulet en munt voor onder de mast. (Foto: Ben Blom)

Veilige vaart Vikingschip verzekerd

Door Ben Blom

Open dag goed bezocht

Zaterdag 6 april was de open dag waarbij men de voortgang van de bouw, nu twaalf maanden onderweg, kon aanschouwen. Ruim 250 bezoekers maakten hier gebruik van.

Wijk bij Duurstede - Het bouwen van een replica van een Vikingschip is al bijzonder, maar een replica bouwen die werkelijk gaat varen komt helemaal zelden voor. Het was om deze reden dat overgebleven Vikingen van Waldfyrd (Eindhoven) en Het groene Huis (Amersfoort) naar Wijk waren gekomen. Ze hadden een amulet van Thor, de vernietiger van alle kwaad en een zilveren munt uit Dorestad meegenomen. Als deze onder de mast komt te liggen, is het schip gevrijwaard van boze geesten en zal het altijd "een vuist water onder de kiel" houden.

Handelsgeest

De Vikingen bleken de handelsgeest niet kwijt geraakt te zijn. Er moest een prijs worden betaald voor het hameramulet en de munt. Burgemeester Tjapko Poppens werd als onderhandelaar naar voren geschoven en wist beide kostbaarheden te ruilen voor een bijl uit Roskilde. Amulet en munt werden daarna snel in de kiel geplaatst.

Mast

Wie denkt dat een mast bestaat uit een boom die geveld is en op maat gemaakt, heeft zaterdag kunnen zien hoe het echt is. Van vier balken is over de lengte een driehoek gesneden, zodat er tussen de balken een langwerpig vierkant gat ontstaat. Hierdoor wordt de mast lichter van gewicht. Daarna wordt er over de hele lengte van tien meter een ronde vorm geschaafd, die naar boven taps toe loopt. Aan boven en onderkant wordt het gat met een spie gedicht. De ra (7 meter lang) is op vergelijkbare manier gemaakt.

Bewondering

Slechts weinig bezoekers konden de kreten van bewondering in houden voor het geduld en het vakmanschap dat zo'n twintig vrijwilligers nu al een jaar lang tonen.Tot nu toe kon telkens op tijd materiaal worden aangekocht, zodat de ploeg verder kon bouwen. Extra donaties blijven welkom.

Bijl van Roskilde

Zoals ons museum landelijk bekend is om de kennis van de Vikingen en Dorestad, is er in Denemarken, 35 km westelijk van Kopenhagen in Roskilde een museum dat gespecialiseerd is in Vikingschepen. Rond 1070 zijn er in het bijgelegen fjord schepen tot zinken gebracht om de haven beter te kunnen verdedigen. Een van die schepen is in 1997 opgegraven. In de werkplaats bij het museum is een replica gebouwd. Op basis van de tekeningen van dit schip wordt het schip in Wijk nagebouwd.

Meer berichten