Topexpositie op landgoed Sandenburg

door Anton Rekké

Regionale samenwerking loont

Iedereen heeft wel eens gehoord van het 'Culturele Rondje van Wijk' of zelf een rondje op zondag gemaakt langs de vele galeries die Wijk rijk is. Of moet ik zeggen was... Want de laatste jaren trad toch een licht verval op in de populaire Kunst-wandeling met bezoekers van heinde en verre. De oprichting van 'de Kunststad' bracht geen verbetering, maar versplinterde de saamhorigheid tussen de galeries. Sommige winkelpanden sloten zelfs de deuren. Echter de opgaande lijn is weer ingezet.

Wijk bij Duurstede - Eind 2015 waren er nog maar 17 leden actief binnen het Culturele Rondje. Tijd voor een nieuw initiatief om het tij van de teruglopende populariteit zowel van leden als publiek voor deze zondagmiddagbesteding te keren. Het CR-bestuur keek verder dan alleen naar de mogelijkheden binnen Wijk. Men realiseerde zich de mogelijkheden binnen de hele regio en zocht verbinding met buurgemeenten. Zo werd de 'Culturele Regio Utrechtse Heuvelrug-Wijk bij Duurstede' in 2016 een feit om tot een samenwerking te komen met galeries, ateliers, musea en horeca uit de hele regio.

Met steun van vooral de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die de samenwerking met Wijk hartelijk omarmde, werd het initiatief een doorslaand succes. Het aantal van 49 leden bij de oprichting van de CR is inmiddels verdubbeld. Sinds de introductie van de zeer informatieve website Cultureleregio.nl, midden 2017, heeft een jaarlijks groeiend aantal bezoekers uit het hele land, via deze website, de weg weten te vinden naar onze regio. De kunstlocaties, musea en horeca van Schalkwijk tot Amerongen en van Driebergen tot in Wijk bij Duurstede, varen er wel bij. Geen wonder dat stichting CR zich in een gestaag groeiende belangstelling kan verheugen zowel bij publiek als in het aantal leden.

Een van de aanstaande activiteiten is de Expositie op Sandenburg voor en in het Paasweekend. Op het prachtige landgoed Sandenburg is in en rond de Oranjerie een indrukwekkende expositie georganiseerd van internationale allure. Jawel, naast lokale kunstenaars die bij de diverse galeries exposeren is ook werk van internationaal bekende kunstenaars te bewonderen. Voor het eerst stelt Sandenburg naast de Oranjerie, waar schilderijen van gerenommeerde schilders hangen, een beeldenroute in de tuin van het Landgoed Sandenburg open. Daarnaast worden Pagode-tenten in de tuin neergezet waarin kunstenaars hun werk kunnen exposeren. Het voert te ver hier alle exposanten te noemen, wel wil ik Galerie Laimbock te Langbroek en Kunst aan de Lek te Wijk bij Duurstede vermelden die enkele kunstenaars leveren. Alle exposerende kunstenaars kunt u vinden op de website van CR.
Na de officiële opening op vrijdag 19 april door de beide wethouders met cultuur in de portefeuille, Hans Waaldijk van Utrechtse Heuvelrug en Wil Kosterman van Wijk bij Duurstede, is Landgoed Sandenburg na halfeen toegankelijk voor het publiek (5 euro pp). Zaterdag en de Paasdagen is de expositie van 10.30 tot 17.00 uur geopend. Dat er ook voor Wijkenaren veel te beleven valt in eigen streek is te vinden op www.cultureleregio.nl. Voor 25 euro per jaar kunt u vriend worden, met het doel CR te steunen Cultuur en Kunst onder de aandacht te blijven brengen .

Meer berichten