De kleindochters Merel en Lotte van Mannie ter Steeg, die ooit de pompen repareerde, verrichtten samen de openingshandeling. FOTO: Ben Blom
De kleindochters Merel en Lotte van Mannie ter Steeg, die ooit de pompen repareerde, verrichtten samen de openingshandeling. FOTO: Ben Blom (Foto: Ben Blom)

Er is weer leven op de nieuwe Markt

door Ben Blom

Kinderen meteen enthousiast

Ruud Muis hield al jaren als stadsgids voor de VVV en nachtgids bij de wandelingen een pleidooi om de Markt weer levendig te maken door de pompen te repareren. Hij kreeg er op het gemeentehuis geen handen voor op elkaar.

Wijk bij Duurstede - Bij het korte filmfestival WIJK FILMT! pakte Ruud zijn kans en maakte met zijn kompanen van de brouwerij en enkele vrije tijd acteurs de film "Het Mirakel van de Mart". Juryvoorzitter Wil Kosterman roemde de film die op authentieke wijze de sfeer van het oude Wijk uitbeeldde. Bij de prijsuitreiking werd door de crew direct aangegeven dat de film de start van een crowdfunding actie was om de pompen weer in werkende staat te krijgen.

Publiek-privaat

Het beheer van de pompen op de Markt evenals de pomp op de Langbroekse Brink, hoort bij de gemeente. De pomp in Langbroek is gerepareerd door particulier initiatief, maar begaf het weer na een seizoen. Het is dan ook niet voor niets dat Ruud zijn korte speech afsloot met de woorden dat de gemeente maar vast moet gaan sparen voor het geval de pompen - statistisch gezien over veertig jaar - weer onderhoud behoeven. Overigens is publiek-private samenwerking in Wijk niets van deze tijd: de molen Rijn en Lek is 1659 door leerlooier Anthony van Eyndhoven op de Leuterpoort gezet. Hij kreeg de vergunning mede zo snel omdat de poort scheuren was gaan vertonen die de gemeente op aanzienlijke kosten zou komen te staan.

If you can't beat them..

Er zijn vele manieren om de gemeente te overtuigen om actie te nemen waar dat niet vanzelf gaat. Een rondje langs de fracties is tijdrovend, maar kan effectief zijn. Met veel misbaar op de publieke tribune bij de raadsvergadering levert mooie foto's op, lucht het hart maar is minder effectief omdat de besluitvorming in de fracties dan meestal al heeft plaats gevonden. En tenslotte kun je voor de verkiezingen snel partijlid worden, naar de algemene ledenvergadering gaan en uit je gelederen een nieuw bestuur kiezen. Wat dat laatste oplevert zal moeten blijken...

Meer berichten