Een 5-delige serie over de wedergeboorte van het Utrechtse voetbal bij RTV Utrecht

Vanaf 31 maart zendt RTV Utrecht de vijfdelige DocU Fc fUsie uit. Vanaf de invoering van het betaalde voetbal in 1954 waren er drie betaalde voetbalclubs in Utrecht: DOS, Elinkwijk en Velox. In 1970 waren deze clubs genoodzaakt te fuseren tot FC Utrecht, een beslissing waar destijds niet iedereen even blij mee was.In de 5-delige serie FC fUsie gaan we terug in de tijd en herbeleven we aan de hand van verhalen van o.a. oud voetballers en supportersen veel en uniek archiefmateriaal een stukje Utrechtse voetbalhistorie.

FC fUsie is meer dan een verhaal over voetbal alleen. Er wordt een tijdsbeeld geschetst, een tijdsbeeld dat voor velen en met name de jongere generatie niet meer voor te stellen is. De serie beslaat een periode van zon 60 jaar en geeft een goed beeld van de veranderde samenleving. FC fUsie is een tijdsdocument om te koesteren en zal er voor zorgen dat een stukje geschiedenis van het Utrechtse voetbal door direct betrokkenen tot leven komt en behouden blijft. Een documentaire over jongensdromen, strijd en clubliefde!

31 maart

Afl.1 - Jongensdromen

In 1958 vond één van de grootste gebeurtenissen uit de Utrechtse sporthistorie plaats, het landskampioenschap van DOS! Andries Nagtegaal is de enige nog in leven zijnde speler van dat kampioenselftal. In deze aflevering gaat Andries na ruim 60 jaar terug naar de Goffert in Nijmegen waar in 1958 dat kampioenschap werd behaald.


6 april

Afl.2 - Eén stad, drie clubs

De concurrentie tussen DOS, Elinkwijk en Velox was enorm. De stadsderbys waren de hoogtepunten van het jaar en waren enorm beladen. Voetballers en supporters vertellen in deze aflevering over de rivaliteit tussen de clubs.

7 april

Afl.3 Crisis in Utrecht

Halverwege de jaren 60 zat het Utrechtse voetbal in een diep dal. De clubs zaten flink in de schulden, DOS stond zelfs op de rand van het faillissement en geruchten over een fusie tussen de drie clubs staken de kop op. Iets wat vooral bij de leden van de clubs veel weerstand opriep.

13 april

Afl.4 Eindelijk weer eens VOETBAL!

In juni 1970 ging de kogel door de kerk. Na lang onderhandelen waren de besturen en de leden van DOS, Elinkwijk en Velox het eindelijk eens geworden over de fusie en FC Utrecht was geboren. Onder leiding van driftkikker Bert Jacobs veroverde de nieuwe fusieclub met spectaculair aanvallende voetbal al snel de harten van het Utrechtse publiek.

14 april

Afl.5 Clubliefde

FC Utrecht bestaat volgend jaar 50 jaar. Er is in die 50 jaar enorm veel veranderd in het betaalde voetbal. Niet alleen wat betreft verdiensten en media-aandacht maar ook in de liefde voor een club want bestaat dat eigenlijk nog clubliefde

De DocU is mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht, Prins Bernard Cultuurfonds, K.F.Heinfonds, Carel Nengermanfonds en FC Utrecht.

Meer berichten