Kiesrecht Open Dag op zaterdag 30 maart 2019

Op zaterdag 30 maart organiseert de Tweede Kamer de Kiesrecht Open Dag, om te vieren dat het algemeen kiesrecht – dus actief kiesrecht voor mannen én vrouwen – dit jaar honderd jaar bestaat.

Den Haag - Het historische Binnenhof is open voor publiek en de originele wet-Marchant voor actief kiesrecht voor vrouwen is tentoongesteld. In de middag vindt het 'Ik vier mijn stem-debat' plaats in de plenaire zaal.

Bezoekers kunnen door de bijzondere ruimtes van de Tweede Kamer en het Binnenhof wandelen. De route komt onder meer langs de publieke tribune van de plenaire zaal, door de Oude Zaal van de Tweede Kamer en biedt via het Binnenhof een verbinding met de zalen in de Eerste Kamer en de Ridderzaal. Op al die verschillende plekken staan gidsen om een toelichting te geven. De gidsen zijn niet alleen medewerkers van het parlement, maar ook Kamerleden staan het publiek te woord.

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer worden documenten over de invoering van het algemeen kiesrecht tentoongesteld. Zo zijn de originele stukken van de wet-Marchant – de wet die leidde tot actief kiesrecht voor vrouwen – exclusief voor de open dag beschikbaar gesteld door het Nationaal Archief.

In de ochtend is er een kinderprogramma voor de jongste gasten. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er de hele dag een speurtocht.

In de middag zit de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib het 'Ik vier mijn stem-debat' voor; een debat met een verzameling van kiezers die vanuit de blauwe zetels in gesprek gaan met de bewindspersonen in Vak K. De stellingen waarover zij zullen debatteren hebben betrekking op onze parlementaire democratie.

De dag wordt feestelijk afgesloten met muziek in de centrale hal.

Zaterdag 30 maart

10.00 – 17.00 uur

Ingang Lange Poten 4
 

Meer berichten