Initiatiefnemer Niek van Staaden en raadsgriffier Marcella van Esterik hebben veel werk zitten in de voorbereiding van het burgerpanel.
Initiatiefnemer Niek van Staaden en raadsgriffier Marcella van Esterik hebben veel werk zitten in de voorbereiding van het burgerpanel. (Foto: Ben Blom)

Voor welke Wijkenaar wordt dit lot?

Initiatief van de gemeenteraad

De gemeente Wijk bij Duurstede gaat iets bijzonders doen: Door middel van een loterij worden 25 mensen uit Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede gekozen.

Door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - Gisteren, dinsdag 26 maart, heeft de gemeenteraad het besluit genomen om burgers rechtstreeks te betrekken bij de besluitvorming van onderwerpen waar inwoners direct mee te maken hebben.


Vanaf 16 jaar
De gemeente stuurt brieven uit naar beoogde deelnemers tussen 16 en 85 jaar. Het is de bedoeling om zo een groep samen te stellen van 25 deelnemers.

Waarom ik?
Vooraf is er geen enkele reden waarom een deelnemer een brief krijgt: je bent volkomen willekeurig uit gekozen. Als je de verkozenen bij elkaar zou zetten, wordt al wel duidelijk dat ze verschillende achtergronden zullen hebben. Die verschillen zijn bijvoorbeeld in leeftijd, plek waar je woont, opleiding, werkachtergrond, de media die je leest, clubs waar je lid van bent. Als verkozene vertegenwoordig je precies die combinatie van kenmerken in het panel. Omdat de selectie willekeurig is, zal het panel in zijn geheel de bevolking van onze gemeente vertegenwoordigen.

Is deelname verplicht?
Nee, deelname is niet wettelijk verplicht. Als een lid niet aanwezig zou zijn, laat je andere inwoners met dezelfde achtergrond in de steek. Om die reden zou je kunnen zeggen dat het wel een morele plicht is. Dat wordt ook wel burgerplicht genoemd, iets wat je gewoon hoort te doen.

Kennis van het onderwerp
Als ik nou niets weet van het onderwerp waarover een besluit genomen moet worden, hoe moet dat dan? Voorafgaand aan de panelbespreking waarin het besluit wordt genomen, krijgt u vanuit verschillende hoeken informatie over de alternatieven waaruit u moet kiezen of vanuit voor- en tegenstanders van een te nemen besluit.

 

Actueel onderwerp
Het eerste panel zal over een stap in de energietransitie binnen onze gemeente gaan. Het panel zal in een voorkeurspositie komen om kwalitatieve informatie van partijen met onderling verschillende standpunten te krijgen. Bovendien kun je deze partijen ondervragen op tegenstrijdigheden. Je raakt zo in korte tijd uitstekend geïnformeerd over een actueel onderwerp. Tevens help je de gemeente een stapje democratischer te functioneren. Wijk loopt in dit proces vooruit op vele andere gemeentes.

Meer berichten