Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem | crowdfundingsactie

De Stoomsleepboot Jan de Sterke werd in 1913 gebouwd te s- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine. De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, en zogenaamde Schotse Ketel

De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij Snel. Vanaf 1949 Mariëtteen van 1977 tot 1996 heette zij Hendrina II.

Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting De Compound, die haar op 6 december 1996 de naam Jan de Sterke gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument. De thuishaven van de boot is Gorinchem. De vaste ligplaats is op de Linge onder de molen aan de Ondervloed. In de wintermaanden overwintert de boot in de Lingehaven, bij de sluis.

De boot wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers, aangesloten bij de Stichting Jan de Sterke en is op evenementen in binnen- en buitenland een graag geziene gast. 

In 2013 vierde de Jan de Sterke haar 100-jarig bestaan. Dit jaar is zij alweer 106 jaar en de vrijwilligers doen er alles aan om de boot  in de vaart te houden.

Iedere dinsdag wordt er onderhoud aan de boot gepleegd. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de boot in goede conditie te houden. 

Hiervoor is naast mankracht ook materiaal nodig, zoals verschillende soorten verf. Bovendien moet de boot eens in de zoveel tijd op de helling om het onderwaterschip te laten controleren en moet zij regelmatig gekeurd worden. 

Alle materialen en diensten worden steeds duurder en omdat wij geen subsidie krijgen, maar alles zelf moeten bekostigen, wordt het steeds lastiger om de boot in stand te houden. Onze brandstof  kunnen wij ook niet zomaar even bij een tankstation kopen. Wij moeten de kolen door een bedrijf laten leveren en in de bunkers op de boot laten storten. Ook de kolen zijn helaas flink in prijs gestegen. 

Wij gaan regelmatig naar Maritieme evenementen, zoals bijvoorbeeld de Lekkodagen in Wijk bij Duurstede, de Open Havendag in Gorinchem en Dordt in Stoom. Door rond te varen met publiek, genereren wij inkomsten. Maar helaas zijn de kosten op dit moment hoger dan wat wij met de rondvaartjes verdienen, zodat wij dit jaar, zonder extra hulp in de vorm van donaties, waarschijnlijk niet eens kunnen varen. 

Dit vinden wij verschrikkelijk. Er wordt zoveel tijd en energie in gestoken en de boot mag echt niet verloren gaan. Er zijn door soortgelijke problemen al boten door verkoop naar het buitenland verdwenen of op de sloop terecht gekomen. Wij willen onze prachtige, historische boot Jan de Sterke hiervoor behoeden. Er zijn in Nederland nog maar een paar boten die op kolen varen en dit prachtige stukje techniek willen wij voor de toekomst veilig stellen. Voor de huidige, maar ook voor de toekomstige generaties.

Alvast heel hartelijk dank namens alle vrijwilligers van Stoomsleepboot Jan de Sterke.

Voor meer informatie: www.jandesterke.nl 

https://www.whydonate.nl/fundraising/stoomboot-jan-de-sterke-anno-1913-voor-de-toekomst-behouden/nl

  

 
 

Meer berichten