Foto: Ben Blom

Iedere dag vers in de Graanschuur

door Ben Blom

Enthousiast en deskundig team

2007 heeft Stichting Abrona (zorginstelling) de schuur van de molen verbouwd als lunchroom, tevens was het een winkel en er werd ook meel verpakt. De werkzaamheden waren gericht op dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Wijk bij Duurstede - Zo'n vier jaar geleden heeft Louise Krijnen de Graanschuur overgenomen. Ook nu werken er mensen met bijzondere kwaliteiten. De ruimte is in zijn geheel in gebruik als lunchroom. Het havenkantoor van de Stadshaven heeft hierbinnen zijn eigen plek.

Medewerkers
Naast de vaste medewerkers van de Graanschuur werkt er nog steeds een aantal mensen met een indicatie voor dagbesteding. Zij bakken heerlijke appeltaarten met verse Wijkse appelen. Ook worden zelf koekjes en plaatscake/brownies gemaakt voor bij de koffie of thee.

Deze vijf medewerkers: Ruben, Dick, Marjolein, Kelly en Julia kunnen allen all round in de bakkerij werken. Julia is er drie dagen in de week, ze is daarnaast kunstenaar bij het Rondeel.

Opleiding
Natuurlijk moet je je vak bijhouden, het team heeft recent een opleiding gehad om boltaarten te maken. Ook op persoonlijk vlak kunnen ze zich verder ontwikkelen bij de Graanschuur. Eén medewerker heeft bij de Graanschuur geleerd zelfstandig boodschappen te doen en het openbaar vervoer te gebruiken.

Lokale producten
In de lunchroom worden vooral lokale producten gebruikt, een broodje kaas heet dan ook 'broodje Tim'. Het vlees komt van lokale slagers. Het biologische brood komt van een bakker die exclusief voor de horeca bakt.

Afhalen
Terwijl we praten over nieuwe activiteiten, worden er twee appeltaarten en wat broodjes opgehaald: een gezin dat die dag verhuist had ze besteld. "Dat gebeurt wel vaker", zegt Louise 'en langzaam wordt het bekender dat hier mogelijk is." De groei van het bedrijf is vooral door mond op mond reclame.

Middag/avond
Bij de Graanschuur is het ook mogelijk om na 16 uur een feestje en/of borreltje met wat te eten te reserveren.

Culinaire gastkok
Een enkele keer wordt een culinaire gast uitgenodigd om in de Graanschuur een bijzonder maal te bereiden. Op zaterdag 6 april komt Yves Coster traditioneel Frans koken. Yves is bekend van de lekkere geuren in zijn delicatessenwinkel in de Peperstraat en is opgegroeid in Frankrijk. Voor deze speciale avonden is vooraf reserveren gewenst. De gemoedelijke sfeer van de inrichting van de Graanschuur komt bij deze avond zeker tot zijn recht.

Meer berichten