Foto: Ben Blom

Kees Oorschot vijf jaar havenmeester

door Ben Blom

Onder leiding van de toenmalige wethouder Henk Muis is Europees geld gevonden om de Wijkse Stadshaven opnieuw in te richten. Daarna zijn er verschillende pogingen geweest om het havenmeesterschap in te vullen. Uiteindelijk heeft de gemeente ruim vijf jaar geleden de stadshaven verpacht.

Wijk bij Duurstede - "Met de havenmeester", de telefoon gaat in het seizoen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Kees Oorschot is in zijn element als hij in zijn haven een rondje loopt om te kijken of alles naar het zin is van de gasten.

Sfeer

Het is belangrijk dat de sfeer goed is in de haven. Tenslotte ben je van elkaar afhankelijk en is het plezierig dat een schip even wil verleggen om een nieuwkomer ook een plekkie te gunnen. In die vijf jaar heeft hij geleerd met alle soorten mensen om te gaan, degenen die denken dat ze alleen op het water zijn en diegenen die van mening zijn dat ze voor een klassiek schip geen havengeld hoeven te betalen, incluis. "Maar de meeste mensen zijn gewoon lekker aan het genieten op het water, de haven en ons mooie stadje. De Graanschuur, is tevens het havenkantoor. Van hieruit krijgen bezoekers ook advies en informatie over Wijk bij Duurstede.

Verdienen

"Als je met de stadshaven geld wilt verdienen, moet je er een parkeerkelder van maken". De inrichting van de stadshaven is niet voor een goede exploitatie ontworpen. Daarnaast zijn te veel instanties betrokken met hun eigen regelgeving. Ook ambtenaren worstelen om binnen deze regelgeving iets mogelijk te maken van wat destijds is afgesproken. Ondertussen is al wel geïnvesteerd in toilet, douche, elektra en water.

Samenwerking

Kees is trots op zijn stadje. Samen met de watersportvereniging en de Lunenburg is er een havengids gemaakt waarbij ook de stad wordt gepromoot. Samen hebben ze ook een afspraak gemaakt met de Wijkse Dienst, zodat de boodschappen op een duurzame manier naar het schip worden gebracht. Naast de overnachtingen komen in het seizoen overdag schepen langs voor een bezoek aan de stad, de winkels en galerieën.

Aanbod

De bezoekers die in de stadshaven overnachten, gaan meestal ook eten in de stad. Gelukkig is het aanbod groot en divers. Een vraag die Kees meerdere keren per week krijgt is waar de toeristenbelasting in Wijk bij Duurstede voor gebruikt wordt.

Meer berichten