Foto: Ben Blom

Mijlpaal voor speelpark Horden, opening 12 juni

Vrijdag kwamen jongeren, buurtbewoners, sponsoren, betrokken partijen als Vereniging Natuur en Milieu (VNMW), Sport- en Cultuurfonds en Invorm Sport met betrokken ambtenaren, medewerkers van Binding bij elkaar om te vieren dat het Speelpark op het stijgbeugelterrein wordt gerealiseerd. Er is nog een financieel gat om het uit te voeren zoals het bedacht is, maar de basis is nu al gegarandeerd.

Door Ben Blom

Wijk bij Duurstede - We spreken Mark en Maikel, die vijf jaar geleden meer leven in de skatebaan wilden hebben. Een gesprek met Binding leverde op dat ze een skatecursus bedachten die ze twee zomers voor jongere skaters gaven. Er ontstond een idee om meer met het park te doen, jongeren werden ouder en andere jongeren namen het idee over en werkten het verder uit.

Buren

De halfpipe vertoonde kuren, werd gevaarlijk en verwijderd. Er werd meer gehangen en de buurt had daar last van. De initiatiefgroep is de buren gaan opzoeken en vertelde over hun plannen. Er kwamen inspreekavonden, waarbij de ideeën van de buurt tot verbeterde plannen leidden. Overleg met de gemeente leidde tot actieve medewerking. Wijkse bedrijven kregen er lol in en hielpen om het plan inzichtelijk en gestructureerd te krijgen, zodat het beter communiceerbaar werd. Ook de toekomstige bewoners van de Hortus werden benaderd en reageerden erg positief.

Scholen

Twee basisscholen die dicht bij het speelpark liggen, zijn in een vroeg stadium betrokken. Zowel de Horn als de Regenboog gaan gebruik maken van het speelpark. Door afspraken te maken met vaste gebruikers ontstaat er structuur en blijft het speelpark in de toekomst levend. Ook de buitenschoolse opvang gaat meedoen en heeft zelfs al gedoneerd.

Vakken

Het speelpark wordt in vakken ingedeeld. Voor ieder vak wordt een indeling gemaakt die uitdagend is voor de leeftijdsgroep voor wie het ontwikkeld wordt. De kinderen zien elkaar, maar hebben ook een eigen, veilig terrein. Met inzet door een vrijwilliger van VNMW wordt samen met de kinderen de natuur geïntegreerd door het gebruik van twijgen en takken die zelf geoogst worden. Twee moeders ondersteunen de kinderen die de zitbanken gaan opfleuren.

In Wijk kan alles

Jongerenwerkers Eno en Gerda wonen niet zelf in hun werkterrein en kennen beiden andere omgevingen goed. Ze vinden dat, in vergelijking met elders, hier zaken gemeenschappelijker opgepakt worden. "In Wijk kan alles" wordt bij Binding dan ook wel geroepen als weer een project een fase verder is.

Meer berichten